Programma GBA stopgezet
Het programma modernisering GBA is tijdelijk stopgezet. Staatssecretaris Bijleveld (BZK) wil het programma verder laten onderzoeken, voordat ze een beslissing neemt over de voortgang.
Het programma modernisering GBA is tijdelijk stopgezet. Staatssecretaris Bijleveld (BZK) wil het programma verder laten onderzoeken, voordat ze een beslissing neemt over de voortgang.
Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Reden voor de stopzetting is de ontwikkeling van GBA-V Fullservice, een centrale database waarin de mutaties van gemeenten centraal verwerkt worden en vervolgens naar de geautoriseerde afnemers gaan. Uit de eerste ontwikkelingsfase van GBA-V Fullservice blijkt dat er extra voorzieningen en budget nodig zijn om de database op verantwoorde wijze in beheer te nemen, aldus de staatssecretaris.
“De scope van GBA-V Fullservice zal veel uitgebreider moeten zijn dan eerder werd aangenomen”, schrijft de staatssecretaris. De benodigde voorzieningen om GBA-V Fullservice te beheren en de verbindingen naar andere systemen, zoals de BAG, “maken het ontwikkelen en bouwen van het systeem aanzienlijk ingewikkelder dan in eerste aanleg kon worden voorzien.” Er is meer tijd en geld nodig om GBA-V Fullservice te bouwen, en de staatssecretaris heeft daarom besloten het hele programma “nog eens tegen het licht te houden“.
Later dit jaar neemt Bijleveld een besluit over de herstart van het programma, in overleg met de VNG en de NVVB (Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken). Bij dat besluit overweegt de staatssecretaris ook om de opdracht voor de bouw van GBA-V Fullservice niet te verlenen aan ICTU, maar aan te besteden.
GBA-V Fullservice is onderdeel van GBA-Verstrekkingen, de centrale voorziening voor het berichtenverkeer tussen gemeenten onderling en naar afnemers. Het eerste onderdeel van GBA-V is eind vorig jaar opgeleverd: GBA-V Online. De voortgang daarvan verloopt voorspoedig, schrijft de staatssecretaris. Via GBA Online is het GBA voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleger.
Tegelijkertijd moet ook nog het BurgerZaken Systeem Kern (BZS-K) worden gerealiseerd, waarmee gemeenten hun berichten gestandaardiseerd aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven. Daarnaast kunnen gemeenten met BZS-K intern gegevens met andere applicaties uitwisselen. Bijleveld gaat dat systeem samen met gemeenten realiseren. Er wordt nog onderzocht hoe de bestuurlijke verantwoordelijkheden worden verdeeld, schrijft de staatssecretaris, en wie welke financiële verplichtingen krijgt.
Voor het programma modernisering GBA was 34,5 miljoen euro beschikbaar, daarvan is al 28,3 miljoen euro uitgegeven. In de begroting van het programma voor 2006 was geen post onvoorzien opgenomen. “Bij hervatting van het programma zal ik rekening houden met een adequate post onvoorzien mede gelet op de bevindingen van het op 1 juli jl. aan de Tweede Kamer aangeboden definitieve rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Lessen uit ICT-projecten bij de overheid; deel B‘.” (MH)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.