Advertentie
digitaal / Nieuws

Proef met app als paspoort

De Europese Commissie heeft plannen voor een proef met een digitaal reisdocument. Nederland wil aan die test deelnemen.

09 augustus 2022
Vrouw incheck smartphone
Shutterstock

Het lijkt nu nog een toekomstvisioen, maar waarschijnlijk start binnenkort al een door de Europese Commissie gefinancierde proef met een telefoon-app die het paspoort als reisdocument vervangt.

Projectleider Vastgoed

JS Consultancy
Projectleider Vastgoed

Teammanager Planvorming

HLTSamen
Teammanager Planvorming

Stap verder

Ruim een jaar geleden presenteerde de Europese Commissie een plan voor een Europese digitale identiteit. Alle Europese burgers zouden toegang moeten krijgen tot zo’n digitaal identiteitsbewijs. Het zou als alternatief gebruikt kunnen worden voor een paspoort of rijbewijs, bijvoorbeeld ter identificatie bij banken of universiteiten. De Europese Commissie wil nu een stap verder gaan en bekijken of het digitale document ook als paspoort gebruikt kan worden.

Nederland

Finland heeft zich aangemeld om als eerste een proefproject te gaan draaien. Het digitale reisdocument zou binnenkort gebruikt kunnen worden, in eerste instantie voor reizen tussen Finland en Kroatië. Ook Nederland wil deelnemen aan de proef, voor vluchten tussen ons land en Canada. Doel is dat grenscontroles sneller en efficiënter gaan verlopen. De landen moeten voor het eind van deze maand een voorstel hebben ingediend bij de Europese Commissie.

WEF

De Nederlandse deelname zou samen vallen met een programma van he World Economic Forum (WEF) om het reizen zonder papieren paspoort mogelijk te maken, het Known Traveller Digital Identity programma (KTDI). Nederland werd vier jaar geleden gevraagd deel te namen aan dit project, dat een samenwerking is tussen Canada, Nederland en diverse vliegmaatschappijen van deze landen. Dit programma zou al eerder van start gaan, maar is vertraagd vanwege corona.

Grens

In de proef zullen een groep passagiers die zich daarvoor hebben aangemeld een app op hun telefoon krijgen dat dient als digitaal reisdocument. Voor vertrek sturen zij een ingevuld reisdocument via hun telefoon naar de grensautoriteiten van het land waar zij naartoe reizen. Tijdens de proefperiode moeten de passagiers nog wel een traditioneel paspoort bij zich hebben. Het is de bedoeling dat de proef van start gaat zodra de Europese Commissie de financiering heeft goedgekeurd. Dat zal naar verwachting eind dit jaar zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"De Europese Commissie heeft plannen voor een proef met een digitaal reisdocument. Nederland wil aan die test deelnemen."

Uiteraard, NL (Rutte) zal niet doen wat Klaus wil.

Een digitaal paspoort, echt réuze handig om al je bank- en medische gegevens, internet- en CO2-gedrag, verblijfplaats en wat ze al niet meer kunnen bedenken aan te koppelen!

Een digitaal paspoort betekent het einde van uw vrijheid!

Welkom communistisch Nederland!


Advertentie