Advertentie
digitaal / Nieuws

Problemen met verplichte publicatie digitale bestemmingsplannen

Gemeenten zijn sinds 1 januari wettelijk verplicht om nieuwe bestemmingsplannen digitaal te publiceren. Een groep van naar schatting 40 gemeenten denkt hiervoor nog niet klaar te zijn, of twijfelt.

11 januari 2010

Uit onderzoek door het ministerie van VROM blijkt dat 10 procent van alle gemeenten betwijfelt of zij aan de wettelijke verplichting kan voldoen. In totaal 4 procent antwoordt ‘nee’ op de vraag of ‘uw organisatie vanaf 1 januari 2010 klaar is voor de digitale verplichtingen’. Nog eens 6 procent geeft als reactie ‘weet niet’ of ‘geen mening’. Exact 90 procent meent dus wel voldoende te zijn voorbereid. Het onderzoek is gehouden in november en december. In de dagen na Kerstmis is het gepubliceerd. Met een respons van 80 procent en een evenredige deelname van alle categorieën gemeenten, zijn de uitkomsten volgens de onderzoekers representatief.

 

VROM verleent het komende halfjaar ‘nazorg’ aan gemeenten die daaraan behoefte hebben, laat een woordvoerder van het departement desgevraagd weten. Zo is een helpdesk ingericht die ambtenaren terzijde kan staan. ‘Maar verder zien we het toch eigenlijk als een afgerond iets. Dit proces heeft een lange voorbereidingstijd gehad. Gemeenten zijn door ons, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, uitgebreid ondersteund met een helpdesk, voorlichtingsbijeenkomsten, publicaties, kennispleinen en een expertteam’, aldus de woordvoerder. Het ministerie is tevreden over de resultaten: ‘Het glas is niet half vol, maar voor 90 procent vol. Dit percentage vonden we ruimschoots voldoende om deze operatie niet opnieuw uit te stellen.’

 

Landelijke portal

 

Gemeenten die nog niet klaar zijn, verwachten komende tijd geen ruimtelijke plannen vast te stellen. Andere redenen die zijn aangevoerd voor de vertraging, zijn volgens het ministerie van VROM onder meer het ontbreken van tijd, capaciteit of deskundigheid. Andere gemeenten vinden de nieuwe werkwijze ‘lastig te organiseren’.

 

Bijkomend probleem is dat de landelijke portal www.ruimtelijkeplannen.nl, die speciaal is ontworpen voor de publicatie van bestemmingsplannen, tot begin deze week niet optimaal functioneerde. Maandag was er een korte storing en ook dinsdagochtend zagen mensen die een bestemmingsplan op de site wilden raadplegen, onafhankelijk van elkaar, hun computer vastlopen. Later werkte de site weer wel naar behoren.

 

Het ministerie van VROM wil vooralsnog niet horen van problemen met de portal. ‘Het zou probleemloos moeten werken. Bij de helpdesk is geen enkele klacht binnengekomen’, zegt de woordvoerder in een reactie. Gemeenten zijn verplicht zich bij www.ruimtelijkeplannen. nl aan te melden voordat zij plannen kunnen publiceren. Tot dinsdag hadden 178 van de 431 gemeenten zich als bronhouder geregistreerd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie