Advertentie
digitaal / Nieuws

Primeur Almelo: online paspoort aanvragen en afrekenen

Inwoners van gemeente Almelo hoeven bij het verlengen van een paspoort of ID-kaart alleen nog voor het inleveren van de foto’s en een handtekening naar het gemeentehuis te komen. De mogelijkheid om een paspoort online aan te vragen en te betalen zorgt ervoor dat inwoners sneller geholpen worden aan de balie.

03 november 2016

Inwoners van gemeente Almelo hoeven bij het verlengen van een paspoort of ID-kaart alleen nog voor het inleveren van de foto’s en een handtekening naar het gemeentehuis te komen. De mogelijkheid om een paspoort online aan te vragen en te betalen zorgt ervoor dat inwoners sneller geholpen worden aan de balie.

Twee keer zo snel 
Gemeente Almelo is de eerste gemeente die inwoners de mogelijkheid biedt om gegevens voor een nieuw paspoort alvast via DigiD aan te leveren en om ook alvast hun lengte digitaal door te geven. Het scheelt per afspraak de helft van de tijd aan de balie. ‘De applicatie van Pinkroccade voor deze mogelijkheid is gisteren live gegaan’, zo vertelt Evelien van Rijswijk-Hendriks, manager Burgerzaken van de gemeente. ‘Er is in het gemeentehuis een snelbalie ingericht voor het inleveren van de foto’s en het zetten van een handtekening. Er kan bij de online aanvraag bovendien ook gelijk een afspraak gemaakt worden, waardoor de aanvrager in het gemeentehuis binnen vijf minuten klaar is.’

Run op paspoorten 

De nieuwe mogelijkheden komen goed uit voor de binnenkort verwachte ‘run op paspoorten’. Bij een bijzonder grote groep burgers verloopt het paspoort momenteel bijna en dus komen er meer aanvragen binnen. ‘Deze mogelijkheid komt daarom extra goed uit. De eerste online aanvragen zijn zelfs al binnen. Die verliepen zonder problemen.’  Volgens van Rijswijk-Hendriks is het nu zaak om er zoveel mogelijk bekendheid aan te geven bij de burgers. Veel andere gemeenten spelen met het idee om hun paspoortaanvragen te digitaliseren. Er wordt daarom door diverse gemeenten nieuwsgierig meegekeken met de ervaringen van Almelo, die de komende periode ook goed in de gaten houdt hoe de digitale aanvragen verlopen.

Wanneer jongeren onder 12 jaar (bij ID-kaart) of onder 18 jaar (bij paspoort) een aanvraag willen doen, dan kan dat nog niet online. Hiervoor is namelijk toestemming nodig van ouders of van degene die gezag heeft.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeannette
tja, dat scheelt je dan toch zeker 2 minuten. Want veel langer duurt het niet was mijn ervaring een paar maanden gelden bij het aanvragen van een nieuw paspoort. Dat ik er naar toe moest duurde langer. Ik zie niet welk probleem je oplost hiermee. En net wat jan met de pet zegt. 1 keer in de 10 jaar 2 minuten winst. pfff
Ben Roest / Adviseur bedrijfsvoering
Echte voordelen voor de burger zie ik er niet in. Je moet immers nog steeds twee keer naar het gemeentehuis. En online afspraken maken en betalen is tegenwoordig nou ook niet zo heel spectaculair meer. Nodigt zo'n snelbalie niet uit tot fraude?
Hermannus
Mooie ontwikkeling, vooral ook betalen al online. Dat scheelt ook. En als je 20.000 reisdocumenten verwerkt per jaar is dat toch al snel 800 uur ruimte die je kan bieden aan je medewerkers.

Ben wel benieuwd naar de vingerscan in dit plaatje
Jan met de pet
Wat een onzin, 1 x in de 10 jaar moet men naar het loket, wauw, da's erg zech. Nu mogen burgers het online aanvragen, maar moeten voor de handtekening en de foto toch even langs het gemeentehuis. Waarom dan niet alles in 1 keer in het gemeentehuis, scheelt sloten geld en de beveiliging is beter geregeld. Beetje overdone dit soort acties.
Advertentie