Advertentie
digitaal / Nieuws

Einde dreigt voor Parlement.com

Parlement.com biedt onafhankelijke informatie over politici en bestuurders. Door een gebrek aan middelen dreigt de site te verdwijnen.

01 augustus 2023
Tweede-Kamer-parlement.jpg

Hoeveel verdient een staatssecretaris? (circa 169 duizend euro) Wat betekent ‘primus inter pares’? (eerste onder gelijken, oftewel de premier van Nederland) Feiten die snel te achterhalen zijn op Parlement.com. Wekelijks bezoeken 60.000 mensen deze website van de Stichting Parlementair Documentatie Centrum. Maar wie wil weten welke maatschappelijke nevenfuncties de demissionaire minister-president momenteel bekleedt, of welke wetenswaardigheden er over zijn voorgangers in het digitale biografisch archief staan, stuit sinds kort op een digitaal dranghek.

Project controller voor de publieke sector

BMC
Project controller voor de publieke sector

Financieel adviseur voor de publieke sector

BMC
Financieel adviseur voor de publieke sector

Geen publieke middelen

‘De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. (…) Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven.’

Uitgebreide bio’s zijn op verzoek nog steeds verkrijgbaar, maar voor Europa-Nu.nl is het doek inmiddels al gevallen. Op 3 juli 2023 ging de site op zwart, nadat een subsidieaanvraag bij het Ministerie voor Buitenlandse Zaken werd geweigerd. Een motie om Europa-Nu.nl een overbruggingsfinanciering aan te bieden, werd verworpen. Ook een Openbare steunbrief van (ex)politici als Herman Tjeenk Willink, Johan Remkes en Gerdi Verbeet mocht niet baten.

Laatste strohalm

Staat Parlement.com en het biografisch archief hetzelfde lot te wachten? Het lijkt er sterk op. Stichting PDC financierde de website lange tijd uit eigen zak, maar slaagt daar niet meer in. Het Montesquieu Instituut, een overkoepelend netwerk waar het PDC onder valt, schoot te hulp, maar kan dat niet blijven doen als er geen overheid bijspringt, zegt Edgar Hoedemaker, projectmanager bij het PDC, in NRC. De laatste strohalm is een lopende subsidieaanvraag bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor 600.000 euro. Daarmee zou de site inclusief archief een jaar lang kunnen worden onderhouden.

'Geen overheidstaak'

Buitenlandse Zaken wees de eerdere subsidieaanvraag voor 1,2 miljoen euro af, omdat het ‘geen overheidstaak’ is de websites van het PDC te financieren. Het zou de onafhankelijkheid van de journalistiek schaden. Liesbeth Weijs, directeur van het PDC, is het daarmee oneens. ‘We kunnen best een goede governance-structuur optuigen om de onafhankelijkheid te waarborgen.’

Data delen

Wat haar betreft is de voornaamste functie van Parlement.com het verzamelen en delen van data, niet heel anders dan wat het CBS of het CPB doet. ‘Wij willen zorgen dat we gegevens over politici en bestuurders zo snel mogelijk paraat hebben, zodat er een betrouwbare bron is die de informatie aan het publiek beschikbaar stelt.'
Dat doet Parlement.com bij voorkeur door de data onder de aandacht te brengen aan de hand van actuele aanleidingen. Als iemand schrijft ‘Dit is nog nooit voorgekomen in de vaderlandse politiek’, dan weet de redactie altijd wel de jaartallen op te duikelen waarin het wel degelijk eerder is gebeurd.

Onafhankelijke informatie

Politici vinden de website dan ook niet altijd even leuk. Reden te meer om hem te koesteren, vindt Weijs. ‘Het is schandalig dat er geen middelen beschikbaar zijn voor gegarandeerd onafhankelijke informatie over parlementariërs. Juist in tijden van nepnieuws en AI die zelf teksten genereert, zijn we van onschatbare waarde.' 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Als je wil dat die info objectief is en blijft moet je natuurlijk geen centen krijgen van de instelling die beschreven wordt want dan weet je precies hoe dat afloopt. Wie betaald bepaald.
Bert Bakker
Beter: Als je stelt dat die info objectief is.
Advertentie