Meer ‘digitale stress’ op hogere leeftijd
Oudere ambtenaren ervaren meer stress dankzij digitalisering dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder lezers waar ruim duizend mensen op reageerden. Toch zijn de respondenten overwegend positief gestemd.

Oudere ambtenaren ervaren meer stress dankzij digitalisering dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder lezers waar ruim duizend mensen op reageerden. Toch zijn de respondenten overwegend positief gestemd.
Hogere leeftijd
Hoe hoger de leeftijd, hoe meer last men heeft van de druk van digitalisering. Dat is een van de uitkomsten van de enquête die 1.088 lezers invulden. Van de jongere respondenten geeft de meerderheid aan nergens last van te hebben, maar onder de oudere respondenten is de groep die in ieder geval een beetje druk of stress ervaart bijna twee keer zo groot als de groep die nergens last van heeft.
Positief over digitalisering
De digitale druk betekent niet dat digitalisering als negatief wordt ervaren: meer dan twee derde van de respondenten is positief. Papierloos werken, de beschikbaarheid van informatie en de mogelijkheden om op basis van data te sturen worden als positieve kanten genoemd.
Wegduiken
Veel positief gestemden benadrukken de nadelen. Een ervan meent dat er een aantal ‘zeer positieve kanten aan automatisering’ is, maar dat de neiging ook bestaat om ‘weg te duiken’ achter schermen en procedures. Genoemd worden verder: tijdrovend werk, productieverlies door storingen en de nieuwe vaardigheden die van werknemers worden gevraagd. Meerdere studies benadrukken dat het aanleren van nieuwe vaardigheden een belangrijke uitdaging is organisaties.
Tijdsbesparing
De meningen lopen uiteen over de vraag of digitalisering tijd bespaart. 46 procent van de respondenten vindt van wel, 40 procent is neutraal en 14 procent vindt dat het alleen maar tijd kost. Een ambtenaar bij een waterschap spreekt van ‘veel minder zoekwerk’ en ‘gemakkelijke uitwisseling’.
Nadelen
Een negatieve gemeenteambtenaar somt de nadelen op: ‘Veel storingen, trage systemen, regelmatige updates die maatwerk verstoren, tijd- en geldverlies bij overzetting van bestaande data in nieuwe software, aanschaf- en onderhoudskosten, maar ook tijdverlies om weer thuis te raken in voortdurende nieuwigheden.’
Ongeveer alles
Veel merken op dat digitalisering onvermijdelijk is. ‘Zo ongeveer alles wordt langs digitale wijze verzameld, bewerkt en verspreid’, reageert een provincieambtenaar. Een respondent die weinig invloed ondervindt van digitalisering, heeft een goede reden: ‘Ik beheer de gemeentelijke bossen en daarvoor moet ik... in het bos zijn.’
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.