Advertentie
digitaal / Nieuws

Landelijke IT-storing raakt hulpdiensten en overheden

Een grote storing treft het alarmerings- en communicatiesysteem van de hulpdiensten. 112 is wel bereikbaar.

28 augustus 2024
Politieagent met koptelefoon achter beeldscherm
Shutterstock

Een storing treft momenteel het alarmerings- en communicatiesysteem van de hulpdiensten. Ze vallen terug op noodscenario's, waardoor er geen gevolgen zijn voor de alarmering en inzet van de hulpdiensten. Ook de Kustwacht en de Koninklijke Marchechaussee zijn getroffen door de storing. Tegelijkertijd hebben ambtenaren van Defensie en Justitie en Veiligheid moeite met inloggen en melden sommige gemeenten problemen met publieksdiensten. 

Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening

JS Consultancy
Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening

Projectleider Gebiedsontwikkeling

JS Consultancy
Projectleider Gebiedsontwikkeling

112 bereikbaar

Noodnummer 112 is wel gewoon bereikbaar, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De landelijke storing is volgens de NOS al sinds gisteravond aan de gang. 

De storing heeft woensdag ook de Kustwacht en de Koninklijke Marechaussee getroffen. De diensten zijn sinds de nacht van dinsdag op woensdag nauwelijks bereikbaar. De Kustwacht laat weten dat het daar om zowel telefoonverbindingen als radioverbindingen gaat. Bij de marechaussee is het contactcentrum niet bereikbaar.

'Flinke IT-storing'

‘We merken dat het om een flinke IT-storing gaat’, laat een woordvoerder van Defensie weten. Via X zegt Defensie dat medewerkers problemen hebben met inloggen. ‘In enkele gevallen is er impact op dienstverlening’, doordat telefoonnummers niet bereikbaar zijn. Momenteel wordt nagegaan welke gevolgen de storing precies heeft ‘op alle individuele organisaties’ van Defensie.

Ook medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen op dit moment niet inloggen op locatie, laat een woordvoerder weten. Op afstand werken is volgens hem wel mogelijk. Medewerkers van de Tweede Kamer kunnen niet inloggen via een vaste verbinding, maar wel met behulp van een simkaart.  

Gemeenten

Ook gemeenten merken de gevolgen van de storing. De gemeente Gouda meldt dat mensen geen rijbewijzen kunnen aanvragen of afhalen. ‘Ook is het niet mogelijk om een aantal digitale producten aan te vragen of online een afspraak met de gemeente te maken.’ De Drentse gemeente Aa en Hunze laat weten dat er ‘geen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen kunnen worden aangevraagd of opgehaald’ en in het Brabantse Heusden is ‘het aanvragen of ophalen van documenten niet mogelijk.’ Ook in Apeldoorn (Gelderland), Zwolle (Overijssel) Moerdijk (Noord-Brabant), Baarn (Noord-Holland), Simpelveld (Limburg) en Wijdemeren (Noord-Holland) zijn getroffen.

DigiD deels bruikbaar

Daarnaast kampt DigiD met een storing. ‘Door een storing kunt u nu geen DigiD aanvragen, de sms-controle aanvragen, de DigiD app activeren via een brief of uw DigiD herstellen via een brief’ vermeldt de website van DigiD. Mensen kunnen wel gebruikmaken van DigiD om in te loggen bij overheidsorganisaties, want de inlogdienst zelf werkt gewoon. Wel is er een probleem voor mensen die per sms een code willen ontvangen om hun identiteit te bevestigen. Die sms kan niet worden verstuurd. Ook is het momenteel niet mogelijk om een DigiD-account aan te vragen.

Logius, de overheidsorganisatie die DigiD beheert, zegt dat de oorzaak van de storing nog niet bekend is. Ook is er nog niets duidelijk over een mogelijk verband met de computerstoringen bij de andere organisaties.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet onderzoek naar de storingen. 

Update: De storingen zijn het gevolg van een storing op het Defensienetwerk. Dat bevestigt een woordvoerder van het departement aan het ANP. Dat het vliegverkeer stilligt op Eindhoven Airport komt ook door de storing bij Defensie, laat minister Barry Madlener (Infrastructuur) weten. Eindhoven is ook een militaire vliegbasis. Minister van Defensie Ruben Brekelmans kan 'op dit moment nog geen mededelingen' doen over de vraag of het over een storing gaat of mogelijk een aanval. 'Dat is precies wat we aan het uitzoeken zijn.' 

Naar verluidt wordt niet uitgegaan van een cyberaanval. Desondanks grijpt Tweede Kamerlid Barbara Kathmann de storingen aan om een debat aan te vragen over cyberveiligheid, kondigt ze aan op X. ‘We kunnen dit nooit 100% voorkomen, maar moeten maximaal leren,’ schrijft ze.

Update: De Telegraaf schrijft op basis van bronnen dat er mogelijk een storing zit in een gesloten glasvezelnetwerk van Defensie, waar zo'n 180 locaties aan verbonden zijn. Het systeem is een publiek-private samenwerking. De Algemene Rekenkamer is bezig met een onderzoek naar de veiligheid van dit systeem.

Update: 

Defensie heeft de oorzaak van de netwerkstoring 'in beeld', maar er is nog geen volledige duidelijkheid, laat het ministerie weten. Het lijkt niet te gaan om sabotage. Het zal volgens het ministerie nog uren duren voordat alle computersystemen weer draaien. "Steeds meer systemen die vandaag zijn getroffen door de netwerkstoring worden hersteld. Daardoor kunnen de werkprocessen gefaseerd opstarten. Naar verwachting neemt dit nog enige uren in beslag", aldus Defensie. (ANP/Redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het schijnt voor de overheid niet mogelijk te zijn zogenaamde "autonome" diensten zodanig te ontkoppelen van de "essentiële" infrastructuur, zodat dit weer eens leidt tot een massale digitale black-out. Hoe kwetsbaar kan je zijn als land.....
Nico Bos
Betreft dus een mislukte update van een uniek beveiligd internetprotocol met eigen code begrijp ik zonder redundancy. Het is dus zaak om daarnaast nog meerdere protocollen op het netwerk te zetten om na dit soort blunders snel te kunnen schakelen; dat kost dan weer wat extra Chinese chips in de decoder :-)
Advertentie