Advertentie
digitaal / Nieuws

NVVB ziet stemmen tellen met de hand niet zitten

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) vreest voor meer fouten bij het tellen van stemmen bij de aankomende verkiezingen. Minister Plasterk liet eerder deze week weten dat de software waar de afgelopen acht jaar mee gewerkt wordt niet meer mag worden gebruikt. De NVVB vindt de maatregel echter 'niet nodig'.

02 februari 2017

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) vreest voor meer fouten bij het tellen van stemmen bij de aankomende verkiezingen. Minister Plasterk liet eerder deze week weten dat de software waar de afgelopen acht jaar mee gewerkt wordt niet meer mag worden gebruikt. De NVVB vindt de maatregel echter 'niet nodig'.

Onveilige software

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nam de beslissing om stemmen niet meer met de software te tellen na een onderzoek van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat er forse veiligheidsrisico's zijn verbonden aan het tellen met de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). De OSV werd de afgelopen acht jaar steevast gebruikt. Het vastleggen, berekenen en overdragen naar hoofdstembureaus en de Kiesraad van de uitslagen, gebeurt bij de aankomende verkiezingen volledig handmatig.


‘Kwaliteit stemmen tellen wordt slechter’

De NVVB stelt ineen officiële reactie op de eigen website dat het risico op hacken en manipuleren van uitslagen via de software door ‘enkele maatregelen’ nagenoeg kan worden uitgesloten. ‘Zeker omdat er ook nog altijd teruggevallen kan worden op de papieren processen-verbaal waarin de uitslagen zijn vastgelegd.’ Volgens de vereniging zorgt de OSV er juist voor dat er minder telfouten ontstaan en komt het daarbij de snelheid van het tellen ten goede. 'Bij afschaffing van de software voorzien wij dan ook een verslechtering van de kwaliteit (een computer rekent tenslotte beter dan een mens), er is meer menskracht nodig, het proces kost meer geld en de uitslag wordt later bekend.'

Meer inzet nodig van mensen
De NVVB zegt de gevolgen voor gemeenten nog niet geheel in te kunnen schatten. Wel weet de organisatie dat het proces van uitslagenverwerking anders ingericht moet gaan worden met veel meer inzet van mensen. 'De gevolgen zijn vooral groot voor de hoofdstembureaus, waar alle stemmen van alle gemeenten in een Kieskring moeten worden vastgelegd, berekend en overgedragen aan de Kiesraad.' Gemeenten worden later deze maand door het ministerie bijgepraat via bijeenkomsten die door het hele land georganiseerd worden. Daar wordt besproken hoe er straks gewerkt moet gaan worden met het tellen van stemmen. 


De NVVB stelt dat het besluit van Plasterk om de stemmen handmatig te laten tellen niet nodig is geweest en noemt het een besluit dat ‘Voornamelijk gedreven is door mediaberichtgeving.’ De NVVB adviseert gemeenten de berichtgeving van BZK af te wachten.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Terug naar 1950. ALLES is te hacken en manipuleren. Maar de vraag is of dat op zo'n grote schaal gebeurt/kan dat dat de uitslag echt veranderd. Is het dan alle heisa en extra kosten waard?
Jan met de pet
Geweldig, en nu denkt meneer Plasterk dat er niet geknoeid kan worden met de stemmen? De kans op fraude is bij handmatige telling alleen maar toegenomen. De software die wordt gebruikt staat nergens mee in verbinding. Russen kunnen dat dus ook niet hacken, want er is geen internetverbinding. Dat was namelijk altijd al verboden. Simpele maatregel is het over te dragen bestand te voorzien van een SHA controle. Dit getal wordt door hoofd stembureau naar het district gemaild. Het gevreesde geheugenkaartje wordt voorzien van de code. Bij aankomst wordt met de tool een nieuwe SHA code gegenereerd en deze wordt vergeleken met de code uit de mail en op het geheugenkaartje. Als het niet hetzelfde is, is er mee geknoeid. Mail kun je desgewenst ook encrypten. Inderdaad, de onjuiste berichtgeving in de media zorgt voor verkeerde beslissingen. En dat terwijl alles in de wet openbaar is, maar ja, geen onderzoeksjournalistiek hé, snel effe lekker vet scoren met flauwekul.
Gerrit / ambtenaar verkieizngen
We gaan weer terug in de tijd. Afschaffing stemcomputer, afschaffing gebruik OSV en wanneer volgt nu het terug zetten van de sluitingstijd van het stembureau van 21.00 uur naar 19.00 uur. Dan zijn we weer ouderwets bezig.
B. Janssen / Ambtenaar
Een echte stand alone computer is simpelweg niet te hacken, omdat er geen kabel aan zit! Dat is stand alone! En voor de rest maakt het maar weer eens duidelijk wat een zwakke minister Plasterk is. Leuke man, maar geen idee waar hij mee bezig is. Muis naar de linkerhoek van het scherm....hij zal denken das onhandig......;-)
Peter den Hartog / Hoofd burgerzaken
Jammer dat de minister zich zo laat leiden door de media, we gaan weer verder terug in de tijd. Het wordt nu inderdaad eens tijd om de stembureaus om 19:00 uur te sluiten.
Gerrit Gönning / AOW
Laat Plasterk zelf eens een dag meedraaien op een stembureau en vooral ook de telling doen.

Onzin, ouderwets. Gewoon stemmachines invoeren.

's Ochtends druk op de knop voor het beginnen en 'ss avonds druk op de knop en gereed.

Nu tot ver na middernacht dom tellen!!!!!!!!
H. Wiersma / gepens.
Met een Kabinet (VVD/PvdA) gaan we zeker weer terug naar het tijdperk van 'paard en wagen'. Deze constante blunderaars (justitie, belastingdienst, sociale zaken), die gespeend zijn van iedere praktische aanpak, kunnen beter eens een paar goede ICT security-experts aantrekken. Overigens lijkt het er op dat Nederland in het zicht van de verkiezingen via de AIVD een steeds meer toenemende angstsfeer moet worden aangepraat. Keep it cool en ga vooral stemmen!
Jan van Tol
Na een incident of na het bekend worden van een risico is er altijd een valkuil van bestuurlijke overreactie. Dat heet de risico-regelreflex. Zo te zien is dit er een voorbeeld van.
ReindeR Rustema / webmaster petities.nl
Systematische, structurele, grootschalige fraude is bij handmatig tellen onmogelijk. Ook de reden om geen stemcomputers te gebruiken. Er is een extra reden om de organisatie van verkiezingen zoveel mogelijk zonder computers/electriciteit te doen. Na een grote natuurramp, oorlog, stroomuitval of andere ramp kunnen we dan snel weer betrouwbare verkiezingen organiseren. Met een afhankelijkheid van computers/netwerken kan dat niet. Die kosten zijn echt geen belangrijk argument. De snelheid van de uitslag ook niet. De voorlopige heb je toch al snel. Daarna kunnen we weer maanden of misschien een jaar wachten op de coalitievorming, dus geen haast nodig. Ik help graag weer mee bij het tellen, als burger. Ook om de andere stembureauleden bij te praten over de onwenselijkheid van stemcomputers. Die papieren tellen is leuk werk ook, gebeurt niet vaak verder. Een feestje!
Advertentie