Advertentie
digitaal / Nieuws

Nut ICT-aanbestedingen blijft vaag

Het wordt tijd voor onderzoek naar het nut van ICT-aanbestedingen, maar veel gegevens ontbreken.

11 februari 2009

Voor zinvol onderzoek naar het nut van ICT-aanbestedingen ontbreken veel gegevens, concludeert aanbestedingsspecialist Frank van Vonderen in een artikel in Automatisering Gids. Zijn inventarisatie van aanbestedingen op www.aanbestedingskalender.nl en Tenders Electronic Daily (TED) geeft wat verheldering, maar leert ook dat veel gegevens ontbreken die nodig zijn voor het antwoord op alle vragen.

In 2008 zijn zo’n 365 ICT-aanbestedingen aangekondigd, maar van slechts 228 aanbestedingen is de gunning gepubliceerd, zoals verplicht. Dat suggereert dat veel aanbestedingen niet tot gunning leiden, maar het aantal officieel gestopte gunningen bedroeg in 2008 slechts 13. Het kán betekenen dat het aantal aanbestedingen sterk is gestegen en er momenteel meer procedures lopen. Veel ontbrekende informatie in ieder geval.

Gemeenten voeren de boventoon bij de aanbestedingen. Opvallend weinig publicaties zijn te vinden over de sectoren Water, Zorg, Bibliotheken, Omroepen en de (bijna 125!) Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO’s) (uitgezonderd de Belastingdienst, SVB, IB Groep en CJIB). De typische IT-systemen die worden aanbesteed zijn vooral het soort kernsystemen dat projectmatig wordt in gericht, samen met de business. De pure IT-infrastructuur lijkt veel minder vaak te worden aanbesteed, terwijl ook die toch flinke investeringen vergt.

In ten minste een kwart van de gevallen zoekt de aanbestedende partij hulp van externe deskundigen, bijvoorbeeld voor het specificeren van de behoeften en het opstellen van een programma van eisen.

De informatie die bij het publiceren van gunningen veelal ontbreekt is welke partijen de aanbesteding hebben gewonnen en nog vaker de prijs waartegen die gunning geschiedt. De verwachte kostprijs ontbreekt bij publicatie ook doorgaans, dus het is in feite nauwelijks vast te stellen of ICT-aanbestedingen en de concurrentie die daarmee gepaard moet gaan eigenlijk wel wat opleveren, concludeert Van Vonderen. Internationaal stelt die veronderstelde concurrentie al niet veel voor, want het gros van de aanbestedingen wordt gewoon in het Nederlands gepubliceerd en de (gepubliceerde) gunningen gingen slechts enkele malen naar een buitenlands bedrijf. (FBL)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie