of 63998 LinkedIn

Zwolle de fout in met enveloppenvensters

De gemeente Zwolle heeft per post formulieren verstuurd in enveloppen met daarin een venster waardoor onder meer adresgegevens, burgerservicenummer en cliëntnummer te zien zijn. De gemeente heeft het datalek inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2015 kwamen de enveloppenvensters van gemeente Zwolle al eens ter sprake in Binnenlands Bestuur.

De gemeente Zwolle heeft per post formulieren verstuurd in enveloppen met een venster waardoor onder meer adresgegevens, burgerservicenummer en cliëntnummer zichtbaar zijn. De gemeente heeft het datalek inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2015 kwamen de enveloppenvensters van gemeente Zwolle al eens ter sprake in Binnenlands Bestuur.

Tweeduizend brieven per maand
De Stentor meldt dat vijf gedupeerden zich bij de gemeente gemeld hebben. Iedere maand worden er zo’n tweeduizend van de eerder genoemde brieven verstuurd naar inwoners die een uitkering krijgen en daarnaast ook betaald werk doen. Het formulier in de envelop was een zogeheten rechtmatigheidsformulier. 

Identiteitsfraude mogelijk maken

De combinatie van de gegevens die door de vensters van de enveloppen te zien zijn, kan identiteitsfraude mogelijk maken of in ieder geval kwaadwillenden een stap dichterbij brengen. De gemeente heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en noemt het voorval tegenover de krant een ‘vervelende situatie’. Er zijn excuses gemaakt aan de gedupeerden. Ook is er actie ondernomen door enkele werkprocessen te veranderen.


Eerdere zorgen over enveloppen van Zwolle

In 2015 kwamen de enveloppen van gemeente Zwolle al eens ter sprake in Binnenlands Bestuur, in het  verhaal 'Medische gegevens bron van zorg'. Een cliënt vertelde destijds over een keukentafelgesprek met een Sociaal Wijkteam van de gemeente:  ‘Van een ondertekend document maakten ze een foto die ik per onbeveiligde e-mail kreeg toegestuurd. De beschikking kwam met de post in een vensterenvelop, met mijn beschikkingsnummer en burgerservicenummer voor ieder zichtbaar in het adresveld. Op de envelop stond met grote letters: ‘Sociaal Wijkteam’. Laat ik het zo zeggen: mijn apotheek verstuurt de medicijnen een stuk discreter.’


Een woordvoerster van Zwolle gaf destijds aan het verhaal niet te kennen. Er waren, voor zover ze kon nagaan, geen klachten over privacy binnengekomen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hubert op
Die gegevens moeten weg bij de gemeente en de wijk instanties dat is de enige oplossing ze neuzen zich een ongeluk in de documenten en ze kletsen en lasteren de hele regio door terwijl de burgers niet op de hoogte worden gesteld zij eigenen zich die gegevens toe en breien er zelf een fictie verhaal bij aan kijk eens overheid hoe ernstig het is met de burgers. Ze achterhalen zelfs adresgegevens van ex-mannen die wijkteams zijn zo slim maar oh zo dom en alleen ziekelijk nieuwsgierig.Ze rotzooien maar raak het is tijd en geldverspilling. Mantelzorgers krijgen niet eens verpleeghulp en sociale roddelaars in de teams krijgen miljoenen. Het lekken van gegevens gaat het vaakst langs de mondelinge weg in de wijken.