of 58952 LinkedIn

Wantrouwen over privatisering EPD

De zorgsector wil zelf verder met het Landelijk Schakelpunt (LSP), de kern van het door de Eerste Kamer weggestemde Elektronisch Patiëntendossier. De manier waarop zit CDA en PVV niet lekker.
De zorgsector wil zelf verder met het Landelijk Schakelpunt (LSP), de kern van het door de Eerste Kamer weggestemde Elektronisch Patiëntendossier. De manier waarop zit CDA en PVV niet lekker.
Positief
Woensdag bevestigde Nictiz, die van minister Schippers moet uitzoeken welke toekomstscenario’s er zijn voor het LSP (het vergevorderde centrale knooppunt voor de elektronische databases van zorgverleners), dat de zorgsector wel degelijk oren heeft naar voortzetting van dat LSP, buiten de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS om. Tegenover Webwereld stelde de woordvoerster dat de partijen inmiddels over de verdeling van de kosten praten.

Doctorendossier
CDA en PVV maken zich zorgen en willen nog voor het zomerreces een debat met minister Schippers. “Nu lijkt het rechtstreeks een elektronisch doctorendossier te worden”, stelt CDA’er Pieter Omtzigt in zijn weblog. “De patiëntenorganisaties zijn, ondanks een aangenomen CDA/PvdA Kamermotie, niet aanwezig aan de onderhandelingstafel. Wie moet er voor hun belangen opkomen? En waarom voert de minister deze motie niet uit?”

Privacy
Er moet meer duidelijkheid komen over de vraag of patiënten zelf toestemming kunnen geven voor gebruik van hun gegevens in een landelijk systeem en of zij daar zelf toegang toe kunnen krijgen, vinden CDA en PVV. Privacyzorgen zijn er overigens ook al bij het College Bescherming Persoonsgegevens, die bang is dat private partijen zoals zorgverzekeraars toegang krijgen tot gevoelige gegevens.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Giovanni Vierling (Managing Consultant) op
Zo'n wet EPD is toch zo gek nog niet. Nu is niks zeker!
Door w op
Privatisering, een bekend alibi om democratische besluiten te ontduiken en als overheid te kunnen zeggen: "Mijn naam is haas, ik ben niet verantwoordelijk."