of 64204 LinkedIn

Verdienmodellen Open Data blijven vaag

Overheden moeten worden overgehaald de juiste databases te openen en het bedrijfsleven moet worden verleid tot het bouwen van toepassingen met die informatie.
4 reacties
Het wordt tijd voor een Platform Open Data dat het daadwerkelijk gebruik van open overheidsinformatie door het bedrijfsleven gaat stimuleren. Dat vindt ECP-EPN, het Platform voor de Informatiesamenleving.

Buienradar

Open data betekent in dit verband de informatie die de overheid vanuit haar eigen taken al heeft verzameld en doorgaans onder de Wob beschikbaar zou moeten zijn, maar in gestandaardiseerde, door computers te verwerken vorm veel bredere toepassingen zou kunnen krijgen. Steden als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Nijmegen zijn er al mee aan het experimenteren en de rijksoverheid werkt aan een eigen portal voor open data. Maar de experimenteerfase is nog volop bezig en voorbeelden van successen gaan vaak niet verder dan de Buienradar, die is gebaseerd op gegevens van het KNMI.

 

Doorbreken

ECP-EPN wil vooral proberen door die onbekendheid van de mogelijkheden van open data heen te breken. Ook al heeft het kabinet in de Digitale Agenda.nl en in een kamerbrief gesteld het ondernemerschap te willen stimuleren door overheidsdata zoveel mogelijk ter beschikking te stellen aan het bedrijfsleven, het blijft onduidelijk waar die mogelijkheden precies liggen. De ‘verdienmodellen’ zijn niet bepaald helder en sterke voorbeeldprojecten zijn er eigenlijk nog niet. 

 

Verdienmodellen

Met het dit najaar op te richten Platform Open Data wil ECP-EPN de relevante partijen en informatie bijeenbrengen. Overheden moeten worden overgehaald de juiste databases te openen en het bedrijfsleven moet worden verleid tot het bouwen van toepassingen met die informatie. “Het zou mooi zijn als er feitelijke ondersteuning gevonden kan worden, middels inzicht in nieuwe verdienmodellen en het etaleren van goede voorbeelden; bedrijven die solide businesscases bouwen op basis van overheidsdata”, aldus ECP-EPN.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Keur op
@ Frank: Omdat 'de markt' - ongeacht welke - afhankelijk is van een goede en betrouwbare levering van grondstoffen. De overheid heeft de ambitie om leverancier te zijn van de 'grondstof' Open Data. Als ze écht die ambities waar wil maken dan geeft ze garanties.

www.peterkeur.nl
Door Frank Verschoor op
Waarom moet de overheid data beheren en garanties geven als er voor de markt een goede businesscase ligt?
Door Peter Keur op
Zonder goede businesscase zal een onderneming niet investeren in het ontwikkelen van een solide toepassing. Wat mij betreft ligt de grootste uitdaging bij de overheid. Namelijk dat zij garanderen dat de informatie beschikbaar blijft en van een bepaalde kwaliteit is. Als dat niet zo is hebben ondernemers niets om op te bouwen.

www.peterkeur.nl
Door Ad Gerrits op
Waarbij ik zou pleiten voor solide toepassingen in plaats van de genoemde "solide businesscases".
Als deze meneer zijn zin had gekregen hadden we nu geen iPhone gehad: http://www.marketwatch.com/story/apple-should-pull-the-plug-on-the-iphone