of 62812 LinkedIn

Veel beperkingen bij proef met online aanvragen rijbewijs

Het is vanaf vandaag bij dertig gemeenten mogelijk om je rijbewijs online te verlengen of om een nieuw rijbewijs aan het  bestaande toe te voegen. Deze nieuwe werkwijze kent vooralsnog wel veel beperkingen.

Het is vanaf vandaag bij dertig gemeenten mogelijk om je rijbewijs online te verlengen of om een nieuw rijbewijs aan het  bestaande toe te voegen. Deze nieuwe werkwijze kent vooralsnog wel veel beperkingen.

Voorwaarden
Dertig gemeenten doen mee aan de proef met het digitaal verlengen van het rijbewijs. Er gelden echter nogal wat voorwaarden. Behalve dat de aanvrager inwoner moet zijn van een van deze dertig gemeenten, is het niet mogelijk een nieuw rijbewijs aan te vragen. De aanvrager moet al een geldig Nederlands rijbewijs hebben. Alleen verlenging of het toevoegen van een categorie is mogelijk. En de gebruiker moet een QR-codescanner installeren en de DigiD-app hebben om zijn of haar identiteit te bevestigen.

Alleen Android
Een nog grotere beperking is dat de digitale toepassing uitsluitend geboden wordt aan mensen met een mobiele telefoon met Android. Die telefoon moet voorzien zijn van een chip die contactloos betalen mogelijk maakt (NFC-chip). iPhone gebruikers vallen dus buiten de boot.


Afhalen
Wie aan al deze voorwaarden voldoet en online een verlenging van het rijbewijs aanvraagt, moet nog wel gewoon naar het Stadskantoor om deze op te halen. Dat kan binnen twee dagen na de digitale aanvraag. De enige uitzondering op die regel vormt de gemeente Hollands Kroon. Inwoners van die gemeente kunnen na de aanvraag telefonisch contact opnemen met de gemeente om een afspraak te maken om hun rijbewijs thuis af te laten leveren. Er zijn plannen om in de toekomst het huidige rijbewijspasje te vervangen door een mobiel rijbewijs op de smartphone. Daar is echter nog geen concrete invoeringsdatum voor bekend.

 

Uitbreiden

De steden die meedoen aan de proef zijn Alblasserdam, Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Hendrik-Ido-Ambacht, Hollands Kroon, Leeuwarden, Maastricht, Molenlanden, Papendrecht, Roosendaal, Rotterdam, Sliedrecht, Tilburg, Utrecht, Veendam, Zoetermeer, Zwijndrecht en Zwolle. Het is de bedoeling dat deze lijst van gemeenten de komende maanden gaat uitbreiden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Verlaging van het parkeertarief bij het gemeentehuis zet vaak meer zoden aan de dijk (die steeds verder omhoog moet)
Door J H van der Knaap (Adviseur) op
De telefoon moet voorzien zijn van NFC. Niet om te betalen, maar om een paspoort of rijbewijs te kunnen lezen.

Een iPhone heeft wel een NFC functie, maar Apple staat niet toe dat apps die niet van Apple zelf zijn dat onderdeel van de telefoon gebruiken.
Door Joop (medewerker) op
Gewoon even heen en weer naar het Stadhuis is veeeeel goedkoper en ook nog eens zo efficiënt. Al die online troep is alleen maar vatbaar voor malversaties.