of 59185 LinkedIn

Stijging aantal datalekken bij gemeenten

Sinds de Wet meldplicht datalekken van kracht is hebben 172 gemeenten een datalek gemeld. Dat maakt Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekend tegenover NU.nl. De wet is in januari 2016 ingegaan.

Sinds de Wet meldplicht datalekken van kracht is hebben 172 gemeenten een datalek gemeld. Dat maakt Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekend tegenover NU.nl. De wet is in januari 2016 ingegaan. In totaal zijn er nu meer dan driehonderd gemeentelijke datalekken gemeld. Sinds eind mei is het aantal sterk gestegen.

Meer dan driehonderd gemeentelijke datalekken

172 gemeenten met een datalek komt neer op bijna de helft van de in totaal 390 gemeenten. Er zijn onder dat aantal ook gemeenten die het afgelopen jaar meerdere datalekken hebben gemeld. Het totaal aantal datalekken van gemeenten ligt volgens NU.nl inmiddels boven de driehonderd. Op 27 mei was dat aantal nog 147, waarmee er een flinke stijging waarneembaar is in de afgelopen periode. 


Een datalek per dag
Tegenover Binnenlands Bestuur gaf de AP aan dat er tussen 1 januari en 27 mei van dit jaar 147 meldingen van gemeenten binnen zijn gekomen. Dat komt gemiddeld neer op een datalek per dag. Provincies deden in die periode bij de AP gezamenlijk vier meldingen, bij waterschappen werd er één datalek gemeld. Van regionale samenwerkingsorganen kwamen 24 meldingen.

3600 datalekken

De AP wil geen mededelingen doen over de aard van de datalekken, of om welke gemeenten het gaat. Het werkelijke aantal datalekken kan hoger liggen, omdat niet alle gemeenten een datalek goed melden. In totaal zijn er sinds het ingaan van de meldplicht nu zo'n 3600 meldingen gedaan bij de AP. Gemeenten vormen daarbij minder dan een tiende van de datalekken. De overige lekken komen van bijvoorbeeld bedrijven of van andere overheden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Renee Musch (Adviseur) op
Wat we hier zien is dat steeds meer gemeenten de procedure voor het melden van een datalek ingevoerd hebben, EN deze ook daadwerkelijk uitvoeren. Dit is dus eerder een positieve ontwikkeling dan een negatieve. Het aantal daadwerkelijke datalekken ligt ongetwijfeld vele malen hoger. Maar de vraag is: wat doet het AP dan met al die meldingen, en welke maatregelen worden er getroffen om datalekken te voorkomen?
Door P.J. Westerhof op
Er is geen "stijging aantal datalekken".
Er is een stijging van het aantal *meldingen* van datalekken. Dat is geheel iets anders. En houd er maar rekening mee dat niet alles gemeld wordt.
Door Ben Benieuwd op
Datalekken is een tamelijk vage omschrijving. Ik mis een meer expliciete benadering, maar schijnbaar werkt de AP daaraan niet mee. Wat is de aard van die lekken, gaat het om hacks, bewust lekken van informatie, datadiefstal? Kortom een artikel dat meer vragen oproept en de nieuwsgierigheid prikkelt.

Relevante Parlementaire Dossiers