Advertentie
digitaal / Nieuws

Papierloos werken populair bij gemeenten

Het papierloos werken is bij gemeenten aan een opmars bezig. In meer dan 40 procent van de gemeenten is het inmiddels gedeeltelijk of geheel ingevoerd, blijkt uit een onderzoek van de VNG.

27 juli 2011
Papier uitbannen
De digitale ontwikkelingen maken het mogelijk, maar ook milieu- en kostenoverwegingen stimuleren het distribueren van college- en raadsstukken en post via digitale kanalen. Ook bezwaarschriften, verslagen, vergunningaanvragen en facturen worden in sommige gemeenten al digitaal doorgestuurd. Het papierloos werken zal verder in belang toenemen, want waar het nog niet is ingevoerd zegt 78 procent van de respondenten het papier graag te willen uitbannen.

Verdeeld
Niet iedereen is overigens even tevreden over de digitalisering. Uit de peiling, waaraan 479 raadsleden, wethouders, griffiers, gemeenteambtenaren, burgemeesters en gemeentesecretarissen meededen, blijkt dat de laatste twee categorieën het meest tevreden zijn. Bij wethouders en raadsleden (die doorgaans het eerst met gedigitaliseerde stukken te maken krijgen) bevalt het voor ruim 40 procent ‘prima’ en voor een ongeveer even groot deel ‘matig’. Een klein percentage zegt dat het ‘slecht’ bevalt.

Tablets
De opkomst van de tablet-computers valt bij veel gemeenten samen met de invoering van digitaal werken. De aanvankelijk aan raadsleden, bestuurders en ambtenaren ter beschikking gestelde e-readers (respectievelijk 6, 6 en 3 procent) zijn ruim ingehaald door de iPad- en Android-tablets (34, 35 en 17 pocent). In 29 procent van de gemeenten moeten betrokkenen zelf voor een digitaal hulpmiddel zorgen om hun stukken te kunnen lezen.

Printen
Niet aan iedereen is het papierloos werken besteed. Een kwart van de respondenten die is geconfronteerd met ‘papierloos werken’ zegt nog steeds evenveel te printen als voorheen; 8 procent zelfs méér dan ervoor. Hoe dat precies komt maakt het onderzoek niet duidelijk.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Hovinga / Adviseur
Klinkt vooruitstrevend. Wat ik me afvraag is hoe de iPad dan aansluit op de stukkenstroom/informatiesystemen. Maw zet iemand met de hand bestanden over en de aantekeningen/reacties weer terug of is er een koppeling/synchronisatie met een ECM-systeem?
n van der laan / adviseur
administratie ''opschonen"?

Doofpotten kunnen nu effectief weggedigitaliseerd worden.

Tikfoutje of expres?

sorryfoutjebedankt! (morgen doen we het weer..) Werkt altijd!

Men wordt steeds dommer en raakt ook steeds meer "kwijt".

altijd handig bij fraudeonderzoeken.

Baantjerfan
Werkt alleen als andere overheidsinstantie's bij aanvragen van 't een of ander geen papieren meer willen zien. Helaas is dat nog wel zo.
gerrie
Papier zal nooit uit te bannen zijn. Dus het zal wel gedeeltelijk blijven.
Gert-Jan / Ja
Lezen!
Balk / bestuurslid Raadslid.Nu
De vereniging van raadsleden Raadslid.Nu wil graag ervaringen delen van raadsleden met papierloos werken. Collega raadsleden kunnen hiermee hun voordeel doen. Welke raadslid (enthousiast of juist niet) wil die informatie doormailen aan info@raadslid.nu zodat wij ze in de digitale nieuwsbrief kunnen opnemen.
Jan
Lijkt heel efficiënt totdat het computersysteem er weer een dag uit ligt. De hele organisatie kan dan niet meer werken. Zelfs als bepaalde computerprogramma's kuren vertonen, is dat al het geval.
Claire Vaessen / Raadslid
@Raadslid.nu
Op LinkedIn zijn in de groep 'gemeenteraad' 78 reacties binnengekomen op de vraag naar ervaringen met papierloos werken.
Advertentie