Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid wil aantal mensen per uur in een gemeente meten

‘Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen’, benadrukt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het RIVM wil alleen een totaalbeeld van de verplaatsingen van de vorige dag krijgen.

20 mei 2020
mensen-volgen---pixabay---3354139-640.jpg

Om de verspreiding van het coronavirus nauwkeuriger te kunnen voorspellen, wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten hoeveel mensen per uur in een gemeente aanwezig zijn geweest. Dat moet worden afgeleid uit het aantal mobiele telefoons in de gemeente. De overheid wil die gegevens van de telecomproviders krijgen en werkt daarom aan een tijdelijke aanpassing van de wet.

Verplaatsingen per dag
‘Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen’, benadrukt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het RIVM wil alleen een totaalbeeld van de verplaatsingen van de vorige dag krijgen. Het is volgens de minister ‘uitgesloten dat informatie wordt ingezet voor doeleinden zoals opsporing, vervolging of het tegengaan van samenscholingen.’ Het wetsvoorstel moet nog deze week worden voorgelegd aan de Raad van State.

Idee
De Jonge zei eerder al dat hij telecomproviders had gevraagd om hun gegevens, maar daar moest hij een paar uur later op terugkomen. Het ging volgens de minister slechts om een idee, dat nog moest worden uitgewerkt.

Dag vertraging
Zwitserland gebruikt al telecomdata tegen het coronavirus. Als een zendmast daar meer dan twintig mobiele telefoons signaleert in een gebied van 100 bij 100 meter in de openbare ruimte, geeft de nationale provider Swisscom dat door aan de autoriteiten. Die weten dan waar het druk is geweest en waar dus misschien meer kans is dat mensen elkaar hebben besmet. Dat gebeurt met een dag vertraging, de autoriteiten kunnen niet live zien wie waar is. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Gehoord:



Bij updaten van de Iphone wordt je nu al gratis 'getrakteerd' op een corona-app.
Sascha Schouwen / Telecom medewerker
"Het is volgens de minister uitgesloten dat informatie wordt ingezet voor doeleinden zoals opsporing, vervolging of het tegengaan van samenscholingen."

Ga er maar vanuit dat dit wel degelijk de bedoeling is uiteindelijk. Ik raad iedereen aan om, als je je huis verlaat, je mobiel op vliegtuigstand te zetten en in een faraday-cage te doen. Je kunt die makkelijk zelf maken van een zak en alu-tape. Het gaat de overheid of het RIVM geen fluit aan wanneer jij je huis verlaat, waar je heen gaat en voor hoelang, noch wie al je contacten zijn. Misschien weer terug naar de oude GSM waar geen corona app op kan. Anders je contactenlijst weer analoog op een stuk papier en steeds terug naar fabrieksinstellingen om van het gelazer van die app af te zijn. Maar het beste blijft: je mobiel verslaving aanpakken en het ding thuis laten.
Advertentie