Advertentie
digitaal / Nieuws

Open standaarden in EU onder druk

Het onderwerp 'open standaarden' dreigt van de agenda van de Europese Unie te verdwijnen. Volgens ingewijden zwicht eurocommissaris Neelie Kroes voor de druk van lobbyisten om het Europees Interoperabiliteitsraamwerk (EIF, ruwweg een tegenhanger van het programma Nederland Open in Verbinding, NOiV) zodanig aan te passen dat de term er niet eens meer in voorkomt.

31 maart 2010

Als eurocommissaris voor Mededingingszaken toonde Kroes zich een uitgesproken voorstander van het gebruik van open standaarden. “Ik herken een slim bedrijfbesluit als ik er een zie – kiezen voor open standaarden is zeker een slim bedrijfsbesluit.” Open standaarden, zoals het documentformaat ODF, zouden Europese en landelijke overheden (en hun systemen) makkelijker met elkaar communiceren, is de gedachte.

 

Volgens onder anderen de voormalig europarlementariër David Hammerstein is de softwareindustrie, verenigd in de Business Software Alliance (BSA), hard aan het lobbyen geweest om dergelijke inzichten van Kroes' Digitale Agenda te doen verdwijnen. De reden is plat en simpel: met gesloten standaarden kun je als leverancier je klanten aan je binden, want met andere software zijn je documenten niet te lezen.

 

De Free Software Foundation Europe heeft enkele (gelekte) conceptversies van het EIF naast elkaar gelegd en komt tot de conclusie dat de BSA (waarin onder andere Microsoft, Adobe, IBM, Autodesk, HP en Apple zijn verenigd) zijn invloed op de laatste conceptversie heeft doen gelden. De zin ‘Standaarden zijn essentieel voor interoperabiliteit’ is bijvoorbeeld al in november 2009 gewijzigd in: ‘Hoewel er samenhang bestaat tussen openheid en interoperabiliteit, is het ook waar dat interoperabiliteit kan worden bewerkstelligd zonder openheid, bijvoorbeeld door homogeniteit van de ICT-systemen […]’. In de laatste versie is deze strofe ingekort en nietszeggender geworden: '… Europese overheden moeten streven naar openheid, met inachtneming van behoeften, prioriteiten, erfenissen, budgetten, de marktsituatie en een aantal andere factoren.' Zo verdwijnt volgens de FSFE elke aansporing voor overheden om op open standaarden over te stappen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Gerrits
N.a.v.: In de laatste versie is deze strofe ingekort en nietszeggender geworden: '… Europese overheden moeten streven naar openheid, met inachtneming van behoeften, prioriteiten, erfenissen, budgetten, de marktsituatie en een aantal andere factoren.' Zo verdwijnt volgens de FSFE elke aansporing voor overheden om op open standaarden over te stappen.
Dan moet de FSFE die strofe misschien nog een keer lezen. Er staat toch echt dat overheden moeten streven naar openheid. Dat ze daarbij nu ook zaken als beschikbare budgetten en marktsituatie mogen meewegen lijkt me persoonlijk een goede zaak.
Advertentie