Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe GBA: anders, later en 30 miljoen duurder

Het project mGBA gaat in aangepaste vorm verder, heeft minister Plasterk de Kamer gemeld. Het wordt 30 miljoen euro duurder en is waarschijnlijk pas eind 2018 afgerond.

29 oktober 2013

Het project mGBA gaat in aangepaste vorm verder, heeft minister Plasterk de Kamer gemeld. Het wordt 30 miljoen euro duurder en is waarschijnlijk pas eind 2018 afgerond.


Project vastgelopen
De huidige GBA moet plaats maken voor de BRP (Basisregistratie Personen, inclusief nieuwe GBA en RNI) omdat de eerste technisch verouderd is en er een steviger centraal (en actueler) knooppunt nodig is binnen het stelsel van basisregistraties. BZK heeft adviseur Gartner sinds dit voorjaar onderzoek laten doen naar drie scenario’s, waarvan het eerste - doorgaan op de huidige weg, maar trager - per definitie afviel omdat de ontwikkeling van de centrale ICT-componenten in het project Modernisering GBA (mGBA) is vastgelopen (en inmiddels al ruim aan half jaar stil ligt). Gartner constateert in ieder geval dat de omvang van de te bouwen systemen groter is gebleken dan verwacht. 

Twee opties over
Scenario 2, (‘Verbouw’) zou het verbouwen van de bestaande technische voorzieningen zijn, dus inclusief het staken van het bouwen van de nieuwe BRP-onderdelen. Scenario 3 (‘Afronden nieuwbouw’) behelst gebruik van de functionaliteit van de huidige centrale voorziening GBA-V (Verstrekkingen), aangevuld met een groot deel van de geplande nieuwe systeemonderdelen. De BRP krijgt dat een ‘GBA-V-koppelvlak’ waarop gemeenten en afnemers (Belastingdienst, politie etc.) aanluiten; de feitelijke GBA-V van dit moment wordt dan bij de start van de BRP uitgezet.

Flexibeler migreren
Beide laatste scenario’s zouden de termijn bekorten waarin het oude en het nieuwe systeem naast elkaar zouden worden gebruikt, wat de kosten en risico's inperkt. Plasterk kiest voor scenario 3, Afronden nieuwbouw, omdat dat volgens Gartner een betere gegevenskwaliteit oplevert, toekomstige aanpassingen makkelijker zijn en gemeenten meer flexibiliteit houden voor de migratie.

Duurder, later
De consequenties van deze keuze zijn dat de centrale GBA-onderdelen pas over drie jaar klaar kunnen zijn. Waarschijnlijk zijn de gemeenten pas in de loop van 2018 klaar met de migratie. De oorspronkelijke raming van de programmakosten van 44 miljoen euro is opgehoogd naar 74 miljoen euro, waarvan 38 miljoen al is uitgegeven. Volgens Gartner is voor die 38 miljoen nu slechts 40 procent van het toekomstige GBA-systeem gebouwd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie