of 58952 LinkedIn

Nederlandse experts adviseren Moldavische gemeenten

Gemeentelijke experts Laura Heese-Smit (HVC) en Maarten Beks (VNG) hebben tijdens een uitwisseling gewerkt aan oplossingen voor afvalsamenwerking in Moldavië. Op de website van VNG vertellen zij over hun ervaring.
Reageer

Gemeentelijke experts Laura Heese-Smit (HVC) en Maarten Beks (VNG) hebben tijdens een uitwisseling gewerkt aan oplossingen voor afvalsamenwerking in Moldavië. Op de website van VNG vertellen zij over hun ervaring.

Verantwoordelijkheid verdelen
De twee experts hebben in september de Moldavische regio Anenii Noi bezocht, nadat zes Moldavische gemeenten een oproep deden voor advies over afvalsamenwerking. In het land zijn er diverse problemen met afvalverwerking: rivieren, straten en weilanden worden als stortplaats gebruikt en regelmatig wordt het verbrand. De experts hebben de Moldaven acht thema’s advies gegeven. Iedere deelnemende Moldavische gemeente gaat de komende tijd verantwoordelijkheid dragen over een thema, waaronder inning van afvalstoffenheffing, intergemeentelijke samenwerking voor inzameling en het inrichten van recyclingmogelijkheden.

Indrukwekkende wilskracht

De grootste winst is volgens Maarten Beks dat gemeenten zelf tot de conclusie zijn gekomen dat zij ‘de sleutel hebben om met beperkte middelen toch verder te kunnen komen.’ Er zijn intensieve gesprekken geweest over de aanpak en de samenwerking tussen de zes gemeenten en de andere twintig gemeenten in het district. Ook de Moldavische vereniging van gemeenten en een EU delegatie waren aanwezig. Zowel Beks als Heese-Smit geven aan het nodige te hebben opgestoken van de uitwisseling. ‘De wilskracht van de burgemeester van Telita was indrukwekkend. Een gemeente met net 1000 inwoners kreeg een heel district met 26 gemeenten in beweging om samen de afvalberg aan te pakken.’ Heese-Smit haalt inspiratie uit het werken met de middelen die er tot de beschikking zijn. ‘De uitdaging is dan om daarmee de bestaande situaties en problemen toch zoveel mogelijk te verbeteren. Ook ben ik dankbaar voor de manier waarop afvalverwerking in Nederland georganiseerd is.'

 

Het volledige verslag is te lezen op de website van VNG.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.