of 59244 LinkedIn

Nederlander bezorgd over persoonsgegevens

Meer dan negentig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van hun persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Meer dan negentig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van hun persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Zoekgedrag

De enquete werd uitgevoerd door Motivaction onder 1.002 Nederlanders. Mensen maken zich vooral over misbruik van hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan, en dat gegevens bij bijvoorbeeld webwinkels in verkeerde handen vallen. Ook zijn er veel zorgen over organisaties die hun zoekgedrag op internet volgen of via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. 

 

Informatie

De Autoriteit Persoonsgegevens raadt gebruikers aan ervoor te zorgen dat websites, apps en games niet zomaar bij hun informatie kunnen. Persoonsgegevens kunnen vaak al goed beschermd worden door de juiste instellingen te gebruiken. Aangeraden wordt om privacy-instellingen op de telefoon, zoals locatiegegevens, aan te passen. De AP spoort Nederlanders aan om zich bewust te zijn van hun digitale voetspoor en het feit dat de informatie die een gebruiker krijgt op internet afhankelijk is van wat men op internet doet.

 

Rechten

Nederlanders zijn goed op de hoogte van hun privacyrechten. Het recht op vergetelheid, het inzien van de eigen data en het recht om een klacht in te dienen worden zeer belangrijk geacht. Overigens zegt slechts 12 procent wel eens gebruik te hebben gemaakt van hun privacyrechten. 'Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens', zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. 'Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Elisabeth Nymus (schrijfster jeugdroman"Seksueel Misbruik" en volwassenroman "Vrouw van") op
Daar heeft de belastingdienst helemaal geen problemen mee, ze vragen gewoon hele dossiers en gegevens op die je meteen moet opsturen....en dat mag niet. Ze hebben inzagerecht. Overigens geldt dit ook voor gemeenteambtenaren die vaak in het kader van de participatiewet alle gegevens opeisen en vinden dat ze alles mogen kopiëren en als je deze gegevens weigert af te staan, dan dreigen ze je te korten op je uitkering...want je hebt niet meegewerkt!
Door M.... op
Helaas wordt uit gewoonte nog vaak veel meer gevraagd dan strict genomen noodzakelijk is. Wordt privacy awareness gepromoot dan stuiten we nog veel te vaak op onbegrip. Het gerechtvaardigd belang weet men veelal niet aan te geven. AP er valt nog veel te halen !