of 58952 LinkedIn

Nedap vernietigt stemcomputers

Duizenden stemmachines staan werkeloos ruimte in beslag te nemen bij gemeenten. Nedap, de belangrijkste fabrikant van stemmachines in Nederland, heeft op verzoek van enkele gemeenten stemmachines opgehaald en laten vernietigen. Ze moeten wel de verwijderingsbijdrage betalen. Om hoeveel stemmachines het gaat kan of wil Nedap-woordvoerder Matthijs Schippers niet zeggen.
7 reacties
Duizenden stemmachines staan werkeloos ruimte in beslag te nemen bij gemeenten. Nedap, de belangrijkste fabrikant van stemmachines in Nederland, heeft op verzoek van enkele gemeenten stemmachines opgehaald en laten vernietigen. Ze moeten wel de verwijderingsbijdrage betalen. Om hoeveel stemmachines het gaat kan of wil Nedap-woordvoerder Matthijs Schippers niet zeggen.
Signaal
De reden voor het vernietigen van de stemmachines is niet dat ze aan het einde van hun technische levensduur zijn, maar dat ze door het ministerie van Binnenlandse Zaken niet meer ingezet mogen worden. Schippers: ‘Ze waren niet stuk te krijgen en hadden nog zeker tien tot twintig jaar mee gekund. Maar bij gemeenten nemen ze opslagruimte in bezit en er komt geen signaal vanuit het ministerie dat ze in aangepaste vorm wel ingezet mogen worden, ondanks verzoeken daartoe van onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.’

Transparant

Het ministerie wil dat het stemmen controleerbaar en transparant gebeurt, en dat is met de Nedap-machines niet mogelijk, zegt Schippers. ‘De AIVD en TNO hebben onze machines getest en goed bevonden, maar dat is voor derden niet te controleren. Iedereen moet de AIVD en TNO maar geloven. Dat is in strijd met het democratische principe van verkiezingen voor, door en van het volk.’ Nedap heeft een nieuwe stemmachine ontwikkeld die wel aan de eisen voldoet van controleerbaarheid en transparantie. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart probeert een aantal gemeenten in de Achterhoek dit nieuwe apparaat uit.

Afluisteren
In 2007 keurde toenmalig minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing stemmachines van concurrent SDU af, omdat die af te luisteren waren. ‘Die van Nedap hadden geen probleem’, zegt Schippers. In mei 2008 besloot staatssecretaris Ank Bijleveld alle stemmachines in de ban te doen op grond van een advies van de commissie Korthals Altes: het stemsysteem was met de machines niet controleerbaar en transparant. Er zijn circa 8500 Nedap-stemmachines in omloop. Een machine kost 3500 euro.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet Potlood (ambtenaar) op
@Arjen Kamphuis.
Beste Arjen, stemmachines waren toch echt substantieel goedkoper dan de huidige manier met potlood en stembiljetten. Stemmachines verdienen zichzelf terug. Geen idee wie de berekening heeft gemaakt die jij blijkbaar hebt gezien maar die klopt absoluut niet.
Ten aanzien van de controleerbaarheid wil ik opmerken dat als iets fraudegevoelig is in dit land dan is dat de huidige manier van stemmen met potlood. Dus ook dit punt ben ik het niet met je eens.
Door Arjen Kamphuis (CTO) op
@Frans, stemmen per computer was volgens vrijgegeven documenten van de Gemeente Amsterdam ruim 2 maal zo duur als stemmen per potlood. Dus als je over kosten wil klagen zou ik boos zijn op de ambtenaren en lobbyisten die eind jaren '80 de kieswet aan hun laars hebben gelapt om modern te zijn.

Gezien het feit dat coalitieonderhandelingen meestal enkele maanden duren maakt het niet veel uit of we de verkiezingsuitslag na 4 of 8 uur hebben. Behalve wellicht voor de TV makers.

Het echte argument tegen stemcomputers is en blijft dat ze niet controleerbaar zijn door de kiezer en daarmee niet aan de kieswet voldoen.

Erg curieus trouwens dat een paar gemeenten gewoon weer met computers gaan spelen tijdens echte verkiezingen terwijl dat dus tegen de wet is.
Door mescaline op
Onder Geert zou die blunder om stemmachines te gaan gebruiken nooit zijn gebeurd.
Door Onno Zele op
Slimme perscommunicatie... zet aan tot kritisch nadenken over kapitaalvernietiging... met als mogelijke uitkomst dat ze alsnog weer gebruikt mogen worden... gevalletje alles of niets dus.
Door Roos op
Waarom worden die dingen niet gewoon gerecycled?? Zonde dit, machines vernietigen, natuur vernietigen...
Door Frans (werkzaam bij gemeente) op
Typisch een voorbeeld van 150 politici in Den Haag die zonder na te denken gemeenten niet alleen op kosten jagen, maar vervolgens ook consequent blijven vasthouden dat alleen het rode potlood een veilige manier van stemmen is. Het is te hopen dat de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer lang op zich laat wachten.......
Door Scheffer op
En waar worden ze vernietigd !!!

Volkskrant 3 maart '09
Vele duizenden huishoudelijke apparaten waarvoor consumenten verwijderingsbijdragen hebben betaald, zijn illegaal uitgevoerd naar Ghana. Met medewerking van winkeliers is het officiële recyclesysteem omzeild en is de elektronica – koelkasten, wasmachines, tv-toestellen – aan schrootmarkten in het West-Afrikaanse land verkocht.