of 64621 LinkedIn

Mogelijk 'grote problemen' ICT bij Defensie

Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote problemen' bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag. Ze laat een extern bureau onderzoek doen.
2 reacties

Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote problemen' bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Ze laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de signalen die ze heeft ontvangen en die bij haar de 'alarmbellen' hebben doen afgaan.

Vlucht naar voren
Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek, dat 50.000 euro kost. Het bureau bekijkt de staat van de ICT en de aansturing. "Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ICT-terrein voorstaan." Ze noemt de genomen stap 'een vlucht naar voren'.

Stammenstrijd gaande
Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA sprak van een 'bom' en is 'verbijsterd'. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. "Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande". Volgens het PvdA-Kamerlid was er afgelopen dagen nog een grote ICT-storing bij Defensie. Hennis krijgt meldingen van storingen, "maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd". Ze zegt niet te willen wachten en de problemen te willen verhelpen. "De continuïteit moet gegarandeerd zijn." De operaties van Defensie zijn overigens niet in gevaar gekomen door de problemen, zei ze vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

Medewerkers gehoord
Hennis zei signalen te hebben dat de communicatie tussen afdelingen niet goed loopt. Voor het onderzoek wordt een grote hoeveelheid medewerkers gehoord, niet alleen de top. Raymond Knops (CDA) zei dat hier 'fundamentele vragen' worden gesteld. Hij waardeert de openheid van de minister. "Laat alle ellende nu maar komen."

Krimpend budget
In het debat zei Hennis dat de staat van de infrastructuur te wensen over laat en dat de basis niet op orde is. Ze wees onder meer op het krimpende budget van haar departement, dat flink heeft moeten bezuinigen de afgelopen jaren. Eijsink vond dat een te gemakkelijke verklaring.

SPEER-problemen
Defensie heeft een ongelukkige geschiedenis met automatisering. Zo sleept al jaren het ICT-project SPEER dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren. Het hele project heeft volgens een rapport uit januari van de Algemene Rekenkamer al 650 miljoen euro gekost. In hoeverre de huidige problemen met SPEER te maken hebben, is niet duidelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rex Rotary (Coordinator) op
Inderdaad, deze voertuigen kenden geen ICT-problemen.......
Door Henk op
Naar het museum geweest voor de prehistorische voertuigen op de foto?