of 60220 LinkedIn

Minister stopt direct met geldverslindend ICT-project

Het kabinet stopt met een ICT-project dat de inhuur van personeel van buiten eenvoudiger had moeten maken.
3 reacties

Het kabinet stopt met een ICT-project dat de inhuur van personeel van buiten eenvoudiger had moeten maken. Uitvoerder Deloitte levert het project maar niet op, en het geduld van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is op.

6 miljoen
De invoering van DigiInhuur zou naar schatting ruim 6 miljoen euro gaan kosten. Daarvan is bijna driekwart al uitgegeven. Het is nog onduidelijk hoeveel van die schade Van Nieuwenhuizens ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Deloitte kan verhalen.

Geduld op

Het bureau dat waakt voor het ontsporen van ICT-projecten van de rijksoverheid waarschuwde de minister vorig jaar al dat DigiInhuur dreigde mis te lopen. Maar Van Nieuwenhuizen gunde Deloitte, dat beloofde eind maart te kunnen opleveren, nog wat tijd. Dat deed ze afgelopen voorjaar meermaals opnieuw, in de vergeefse hoop dat de aannemer alsnog zijn beloften zou waarmaken. Nu is het geduld op en verscheurt de minister het contract.

 

Vervolgstappen

Deloitte wil niet inhoudelijk reageren op het stopzetten van het project. 'Deloitte gaat niet in op cliëntaangelegenheden', laat een woordvoerster weten. Van Nieuwenhuizen licht de Tweede Kamer na de zomer in 'over de vervolgstappen', schrijft ze aan de Kamer. DigiInhuur moest eind dit jaar helemaal werken, maar dat leek er al niet in te zitten. Eind vorig jaar bleken de kosten van het ICT-project bovendien veel hoger uit te vallen dan gedacht. Daarop perkte de minister de reikwijdte en het budget al in. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Uit kamerbrief de BIT-rapport valt op te maken dat de problemen rond DigiInhuur vooral 'in huis' bestaan bij de betrokken ministeries.

Even afgezien van de vraag of van Nieuwenhuizen de door haar voorgenomen ontbinding hard kan maken kan zij beter intussen intern orde op zaken stellen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Hulde aan de minister? Ze had beter naar het BIT-bureau kunnen luisteren. Nu loopt ze achter de feiten aan en moet maar zien of de 4,5 miljoen euro ooit nog terug komt. Hopelijk is het in juridisch opzicht goed geregeld anders is de belastingbetaler weer de klos.
Door AvWassenaar (Kritisch Nederlander) op
Hulde aan deze minister... haar geduld is net als dat van vele Nederlanders al lang genoeg op de proef gesteld...

De vraag is nu wat heeft er nu precies toe bijgedragen waarom dit project niet binnen tijd en budget werkend is opgeleverd. Je mag toch aannemen dat vanaf de gunning op 13-10-2017 er uitvoerig is uitonderhandeld wat er moet worden opgeleverd? Het Ministerie van I&M en UBR|EC O&P zal zich ook terecht moeten afvragen waar zij de hand in eigen "boezem moet steken", want zij volgende immers nauwkeurig het protocol!

Resterend ; wat is er nu bruikbaar over van de Deloitte SAP/Fieldglass oplossing? Wanneer er niet is opgeleverd is het nog maar de vraag of er wel iets werkzaam is overgebleven. Het zou de minister sieren wanneer deze vraag in de kamer kan worden beantwoord!

Helaas zijn er hiermee weer onnodig vele miljoenen die ergens anders hard nodig zijn verkeerd besteed, en met dit zoveelste IT debacle binnen de overheid mag nu onderhand wel duidelijk zijn, dat men als aanbestedende ICT opdrachtgever uiteindelijk niet deugt!

Het is wederom niet gelukt als overheid om met goed bestuur dit IT project succes te boeken! Hiermee ontslaan we de opdrachtnemers niet, echter het Ministerie van I&M en UBR|EC O&P stond als overheid aan het roer" en is daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk, eens maar weer een bewijs dat er nergens binnen onze overheid een geschikte eenheid is voor de "ICT opdrachtgeversrol".

Met dit zoveelste teken aan de wand, wordt het tijd voor een vakministerie met automatisering als hoofdtaak, dergelijke zware IT projecten (doorontwikkeling en nieuwbouw) blijken gewoonweg te zwaar voor de huidige ambtenaren top!