of 64740 LinkedIn

Minister steunt data-experiment Helmond

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) steunt het experimentele initiatief in de Helmondse wijk Brandevoort, waar bewoners voor delen van privédata kunnen worden beloond met een huurverlaging. Maar ze wijst er wel op dat de bewoners de regie houden over hun gegevens.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) steunt het experimentele initiatief in de Helmondse wijk Brandevoort, waar bewoners voor delen van privédata kunnen worden beloond met een huurverlaging. Maar ze wijst er wel op dat de bewoners de regie houden over hun gegevens.

Positief

Dat schrijft ze als antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. De “Living Lab”- plannen in de gemeente kregen kritiek vanwege de ‘verkoop van privégegevens voor woonruimte’. Volgens Ollongren is het juist positief dat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe datatoepassingen, zolang het binnen de grenzen van de privacywetgeving blijft.

 

Samenwerking

Bovendien is het experiment niet vanuit het bedrijfsleven geïnitieerd, maar juist een samenwerking tussen overheden, wetenschap en bewoners. Pas in een later stadium zijn martkpartijen uitgenodigd. ‘Van de initiatiefnemers begrijp ik dat er nog geen concrete afspraken zijn vastgelegd over het delen van data,’ schrijft de minister. Er moet nog nader worden onderzocht in hoeverre de verzamelde gegevens op personen herleidbaar zijn.

 

Voorwaarde

De betrokkenheid van de aanstaande bewoners zal volgens Ollongren een belangrijke voorwaarde zijn. ‘Ik vind het een positieve ontwikkeling dat er geëxperimenteerd wordt met de mogelijkheden die data bieden om te werken aan maatschappelijke opgaven en aan de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld om wijken duurzamer en circulair te maken. Ik vind het ook positief dat er kleinschalig wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om burgers te betrekken bij dergelijke ontwikkelingen en het sluit aan bij de kabinetsambitie om burgers meer controle te geven over het  gebruik van hun gegevens.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. de Boer (data analist) op
?College voor rechten van de mens (eerste van de tien grondrechten) : "algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van zijn of haar privacy, huis en familieleven, martelverbod)." Privacy is een groot goed dat bescherming verdient en naar mijn mening niet mag worden uitgeruild tegen een huurverlaging. We hebben niet voor niets een AVG. Ik lees niets concreets over het doel van het experiment. "Maatschappelijke opgaven" zijn mij te vaag. Of gaat het er alleen om te zien hoeveel mensen bereid zijn hun gegevens af te staan en dan te kijken wat voor soort mensen dat zijn?
Door Hans op
'het sluit aan bij de kabinetsambitie om burgers meer controle te geven over het gebruik van hun gegevens' LEES: stel je prijs op je privacy dan betaal je de volle huur.
Ook een DIGIDee is niet verplicht: maar dan kan je geen studie volgen of een uitkering aanvragen. Lijkt dat niet meer op dwang dan vrijwilligheid?.