of 64621 LinkedIn

Kamerleden roepen om verbetering ICT-veiligheid

ICT-veiligheid blijft onder de aandacht van de Kamer. De PVV wil een 'duidelijke commandostructuur' voor de aanpak van digitale aanvallen en de SP wil een extra debat met minister Spies over DigiD.

ICT-veiligheid blijft onder de aandacht van de Kamer. De PVV wil een 'duidelijke commandostructuur' voor de aanpak van digitale aanvallen en de SP wil een extra debat met minister Spies over DigiD.

Helder
Dat bleek dinsdag tijdens een commissievergadering over cybersecurity en de veiligheid van overheidswebsites. Volgens minister Ivo Opstelten ( Veiligheid) is de structuur allang helder. Hij verwees naar de aanpak van de Diginotar-affaire vorig jaar. Verder wordt het nationale ICT-crisisplan nog steeds verder verfijnd. Nog voor de zomer moet dat helemaal klaar zijn. Het zal wel altijd in beweging blijven: het zal met zoveel spelers en ontwikkelingen in deze wereld telkens moeten worden aangepast. Opstelten zegt wel overtuigd te zijn van nieuwe regelgeving rond cybercrime, maar ook afhankelijk te zijn van nieuwe Europese regels die in 2015 komen.

Gebrek
Ook minister Liesbeth Spies (CDA) van BZK onderkent de inmiddels bekende beveiligingsproblemen met overheidswebsites. De oorspronkelijke voor 1 april beloofde verbetering door middel van DigiD-veiligheidschecks is echter niet haalbaar, omdat er een gebrek is aan deskundig personeel daarvoor. Die tests zijn daarom over een ruime periode (tot eind 2013) uitgesmeerd.

Urgentie
Tegenover Webwereld meldt SP-kamerlid Sharon Gesthuizen daarover alsnog met Spies in debat te willen. "Het lijkt wel of de urgentie die in oktober nog werd gevoeld, verdwenen is", zei ze tegen minister Spies. Zij vindt dat het doorlichten van de gemeentelijke systemen waarin DigiD wordt gebruikt veel sneller moet gebeuren. DigiD als identificatiemiddel voor e-dienstverlening bij gemeenten kwam in opspraak door de vele tijdens 'Lektober' aangetroffen lekken in gemeentesites.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.