of 59794 LinkedIn

Innovatiebeleid overheid moet veranderen

Het Centraal Planbureau (CPB) adviseert de overheid de voorwaarden voor subsidies te veranderen. Nu moet een bedrijf vooraf al precies aangeven wat het gaat doen en hoe het dat wil gaan doen. Wie iemand anders wil inschakelen, kan daar geen subsidie voor krijgen. Probeer of een bedrijf achteraf subsidie kan krijgen en of een bedrijf ook subsidie kan krijgen voor uitbesteed onderzoek, stelt het CPB voor.
Reageer

De tech-wereld verandert, en daarom moet ook het innovatiebeleid van de overheid veranderen. Bedrijven kunnen subsidies krijgen voor innovaties, maar de verdeling van dat geld is nog te veel gericht op traditionele bedrijven, die hun onderzoek inplannen en alles in eigen hand houden. Tegenwoordig gebruiken nieuwe bedrijven juist vaker gratis beschikbare software (open source). Bovendien delen ze hun data met anderen (open data), zodat ze elkaars kennis kunnen gebruiken. En daarvoor heeft het beleid nog te weinig aandacht.

Voorwaarden voor subsidies
Het Centraal Planbureau (CPB) adviseert daarom de voorwaarden voor subsidies te veranderen. Nu moet een bedrijf vooraf al precies aangeven wat het gaat doen en hoe het dat wil gaan doen. Wie iemand anders wil inschakelen, kan daar geen subsidie voor krijgen. Probeer of een bedrijf achteraf subsidie kan krijgen en of een bedrijf ook subsidie kan krijgen voor uitbesteed onderzoek, stelt het CPB voor.

Grote bedrijven in het voordeel
Het adviesorgaan ziet grote techbedrijven in het voordeel zijn. Ze geven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling. Daardoor krijgen ze meer gebruikers, dus ook meer data, waarmee ze hun algoritmes kunnen verbeteren en verder kunnen groeien. Hun uitdagers hebben ‘een relatief nadeel’ en hoe groter de achterstand wordt, hoe moeilijker die te overbruggen is. De groten worden dominant en kunnen kleine rivalen opslokken, zodat een bedreiging wordt uitgeschakeld. Met een ander innovatiebeleid kan dit worden voorkomen en blijft de markt ‘betwistbaar’, aldus het CPB. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.