Advertentie
digitaal / Nieuws

Inkoopvoorwaarden Rijk aangepast voor open source-software

Bij het inkopen van ICT kunnen overheidsdiensten voortaan makkelijker leveranciers van open source-software inschakelen. De vorig jaar geïntroduceerde ARBIT-voorwaarden zijn daartoe aangepast.

21 februari 2011

Innovatie

De wijzigingen in de zogeheten Modelovereenkomsten van de ARBIT (Algemene Rijksvoorwaarden bij ICT-overeenkomsten) zijn beperkt, maar kunnen voor kleinere innovatieve ICT-leveranciers significant zijn. Zij gebruiken relatief vaak open source-software (software die in de kern vrij beschikbaar is en naar believen kan worden uitgebreid) om hun aanbod op te baseren.


Vrijwaring

In de nieuwe situatie vervalt het ARBIT-artikel 59, dat leveranciers verplichtte herkomstonderzoek naar de software te doen om het Rijk te vrijwaren van claims van derden op het gebied van intellectueel eigendom. Dat is in de praktijk lang niet altijd haalbaar, waardoor open source-leveranciers buiten de boot zouden vallen.


Standaardsoftware

Ook is nu expliciet in de Modelovereenkomsten opgenomen dat open source-software kan worden gezien als standaardsoftware en niet als maatwerksoftware. De overheid krijgt het (doorgegeven) recht van gebruik in plaats van het eigendom, net zoals bij commerciële ‘closed source’ software. Als de overheidsinstantie in kwestie op voorspraak van een dienstverlener bepaalde open source-software zelf direct downloadt van het internet, blijft die dienstverlener aansprakelijk voor de correctheid van dat advies.


Gelijk speelveld

Nederland Open in Verbinding, het programma van de overheid dat het gebruik van open source en open standaarden propageert, 'In termen van gelijk speelveld zijn de ARBIT nu in lijn met het kabinetsbeleid', is de reactie van juridisch adviseur Walter van Holst van NOiV, die vorig jaar stelde dat vooral op het punt van de vrijwaringen er verbetering nodig was. 'Het staat overheden uiteraard vrij om bij het in de praktijk hanteren van de modelovereenkomsten een verdere impuls te geven aan een verwervingspraktijk waarin leveranciersonafhankelijkheid voorop staat.' Hij zegt dat NOiV in dat kader binnenkort met aanvullende bepalingen komt voor de ARBIT-modelovereenkomsten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arjan Widlak / Arjan is eigenaar van United Knowledge, een ICT bedrijf dat oplossingen levert op basis van open source technologie
Er zit hier dus zo'n acht jaar tussen signaleren van het probleem en het aanpakken daarvan.

In 2003 signaleerde ik dit probleem - dat overheid via de ARVODI open source naar de letter verbiedt - als onderdeel van dit artikel: http://www.politiek-digitaal.l/opensource/_open_source_ontwikkeling_zal_anders_zijn_bij_de_overheid/index.html

Dit was een jaar *na* de motie-Vendrik. En een jaar *voor* de herziening van de ARVODI toen.

Deze opmerking werd geclassificeerd als 'een detail' door het toenmalige OSOSS. Dat stond er wel, maar we weten allemaal.... En dat zou vanzelfsprekend veranderen. Maar bij de herziening van de ARVODI een jaar later was daar niets van te merken. Het zou dus nog zo'n acht jaar duren.

Nou, dit was het gemakkelijkste probleem, op naar de raamovereenkomsten en de aanbestedingsproblematiek zou ik zeggen.
Advertentie