of 64120 LinkedIn

‘In 2030 bestaat het fysieke gemeentehuis niet meer’

Nog een kleine tien jaar, en dan behoort het fysieke gemeentehuis tot het verleden. Dan verwacht een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten, zo blijkt uit een onderzoek van BCT Software en iBestuur.

Nog een kleine tien jaar, en dan behoort het fysieke gemeentehuis tot het verleden. Dan verwacht een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten, zo blijkt uit een onderzoek van BCT Software en iBestuur.

Loketfunctie

33 procent verwacht dat het gemeentehuis nog wel bestaat tegen die tijd, maar er alleen nog een loketfunctie is. Daarnaast denkt 48 procent dat er in 2030 op gemeentehuizen veel minder mensen werkzaam zijn, zo blijkt uit het onderzoek onder 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten.

Digitaal gemeentehuis

Over hoe een volledig digitaal gemeentehuis gerealiseerd moet worden, bestaan nog wel wat vraagtekens. Het onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de hogere ambtenaren (57 procent) denkt dat een volledig digitale overheid niet haalbaar is. Daarnaast geeft de helft van de respondenten wel aan dat het fysieke gemeentehuis noodzakelijk blijft voor de oudere generatie. De huidige digitale kennis binnen gemeenten is in elk geval bedroevend: bijna twee derde (63 procent) vindt de kennis van bestuurders op dit gebied ondermaats. En tot slot verwacht 40 procent dat medewerkers die geen gedegen kennis hebben van IT in 2030 hun taken niet meer kunnen uitvoeren.

 

Bestuurlijke processen

Momenteel is bij nog maar weinig gemeenten een proces volledig digitaal. Slechts 27 procent geeft aan dat bestuurlijke processen volledig volgens de digitale snelweg plaatsvinden, bij een kwart van de financiële processen komt geen face-to-face contact meer kijken en 21 procent noemt subsidieprocessen als volledig digitaal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje op
Hoera, dan ben ik met pensioen.
Door Rood Hesje (Oranjefan (zolang ze winnen)) op
@Terugkijker: Tsja met een blik die op het verleden gericht is, kom je ook niet veel verder. De hype van SecondLife was voor Zoetermeer blijkbaar reden genoeg om eens te experimenteren met een een virtueel gemeentehuis in een virtuele wereld. Heeft dus helegaar niets te maken met het vergezicht waar dit artikel over gaat.

Wel relevant is volgens mij hoe het menselijk contact geborgd blijft zodat de burger zich niet nog meer ontkoppeld voelt van de overheid die moet opkomen voor zijn belang.