of 64740 LinkedIn

Gemeentelijke open data in een jaar verdrievoudigd

De hoeveelheid beschikbaar gestelde open data op data.overheid.nl is het afgelopen jaar met 36 procent toegenomen. Een jaar geleden waren er nog 1523 sets, nu zijn dat er 2072. Het aantal sets van gemeenten op de portal steeg in diezelfde periode van 73 naar 229.

De hoeveelheid beschikbaar gestelde open data op data.overheid.nl is het afgelopen jaar met 36 procent toegenomen. Een jaar geleden waren er nog 1523 sets, nu zijn dat er 2072. Het aantal sets van gemeenten op de portal steeg in diezelfde periode van 73 naar 229.

Groeiend inzicht in mogelijkheden

Plasterk gaf dat vorige week aan in een stand van zaken van de uitvoering van de Nationale open data agenda. Wat hij nog belangrijker vindt dan het groeiende aanbod van datasets, is het groeiende inzicht bij overheden dat ontsluiting en gebruik van open data kansen biedt om processen te versterken die waarde toevoegen aan de maatschappij. ‘Het kabinet blijft daarom deze ‘open, tenzij’ insteek stimuleren en faciliteren’, zegt Plasterk.


Gemeenten komen op gang

Gemeenten lopen ten opzichte van het Rijk nog flink achter met open data, maar zijn voorzichtig begonnen aan een inhaalrace. In de periode 1 juni 2015 tot 1 mei 2016 is het aantal gemeentelijke datasets op data.overheid.nl met 73 toegenomen tot 229, tot tevredenheid van de minister. ‘Ik wil deze ontwikkeling stimuleren en ondersteunen en voer daartoe overleg met de VNG. De VNG onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om de NODA aan te grijpen voor de ontwikkeling van beleid op lokale ontsluiting van open data.’ In een volgende rapportage komt Plasterk met meer informatie daarover.

Meer high value data

Plasterk spreekt van een ‘positieve trend’ in het openstellen van data door overheidsorganisaties. ‘Overheden worden zich bewuster van de meerwaarde van open data voor de eigen bedrijfsvoering en de maatschappij. De kernopgave voor de komende tijd is ‘high value’ data open te stellen en te werken aan verdere technische en operationele verbeteringen ter bevordering van de beschikbaarheid van toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige open overheidsdata.’ De minister zegt zich, samen met departementen en medeoverheden, hiervoor te blijven inzetten. 

 

Lees hier de volledige Kamerbrief met de stand van zaken van de Nationale Open Data Agenda 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Randy Eichhorn (Consultant) op
In aantallen een mooi resultaat, nu inderdaad zorgen voor hergebruik en creatieve toepassingen van deze gegevens.
Door Theo Scholl (Open Data Adviseur) op
Gefeliciteerd gemeenten met de behaalde successen. maar, voor wie doen we het eigenlijk? Ik zou willen weten of de hergebruikers ook juichen?