Advertentie
digitaal / Nieuws

'Geen sprake van dreigend tekort aan elektriciteit'

Het aantal datacenters en de omvang en energie-intensiteit zijn de afgelopen vier jaar sterk toegenomen. Toch is er nog geen tekort aan elektriciteit. Dat stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat na Kamervragen van GroenLinks, nadat de datasector alarm sloeg over verwachte flinke problemen rondom de capaciteit van de stroominfrastructuur.

01 juni 2018

Het aantal datacenters en de omvang en energie-intensiteit zijn de afgelopen vier jaar sterk toegenomen. Toch is er nog geen tekort aan elektriciteit. Dat stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat na Kamervragen van GroenLinks, nadat de datasector alarm sloeg over verwachte flinke problemen rondom de capaciteit van de stroominfrastructuur.

Geen dreigend tekort aan stroom
De Dutch Data Center Association (DDA) verwacht flinke problemen rondom de capaciteit in de stroominfrastructuur, met name de nood rondom Amsterdam is hoog volgens de DDA. Begin mei verstuurde de organisatie een brandbrief. Er werd daarin gevraagd om een actieplan en grote investeringen. Of het juist is dat er een dreigend tekort is aan stroom op favoriete vestigingslocaties voor datacenters, reageert Wiebes ontkennend. ‘De landelijke netbeheerder TenneT onderzoekt periodiek de leveringszekerheid op regionaal en nationaal niveau en publiceert de uitkomsten jaarlijks in het Rapport Monitoring Leveringszekerheid. De meest recente uitkomsten laten geen (dreigend) tekort aan elektriciteit zien.’ Wel schrijft de minister dat in de afgelopen vier jaar zowel het aantal datacenters als de omvang en de energie-intensiteit ervan met name in de omgeving van Amsterdam sterk toegenomen.

Oorzaak stroomstoring Schiphol nog steeds onduidelijk 

Of de stroomstoring op Schiphol van 29 april een uiting is van het gebrek aan stroom in de regio, kan de minister niet zeggen. De oorzaak daarvan is nog niet bekend. ‘Schiphol heeft aangegeven een extern onderzoek naar deze storing uit te laten voeren.’ Op de vraag of het waar is dat een flink datacenter goed is voor maar liefst 10 procent van de gehele stroombehoefte, zegt Wiebes dat een gemiddeld datacenter tussen de 40 en 80 MVA vraagt terwijl geheel Amsterdam in pieksituaties 1000MVA kan vragen. Wiebes schrijft dat de netbeheerders zodanig gereguleerd worden dat zij slechts die investeringen doen die maatschappelijk doelmatig zijn. ‘Dit leidt er toe dat zij over gaan tot investeringen in de uitbreiding van de infrastructuur als er concreet zicht is op benutting van die extra infrastructuur. Deze regulering leidt over het algemeen tot voldoende investeringen om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen.’


'Duurzame opwekkers willen graag aangesloten worden' 

Wiebes stelt verder dat hij de wensen van de DDA begrijpt en dat deze passen in de algemene doelstelling om tijdig voor iedereen elektriciteit beschikbaar te hebben. Het voorstel om een werkgroep met mandaat en middelen te formeren om te investeren in de stroominfrastructuur vindt hij echter géén goed idee. ‘Een afzonderlijke werkgroep voor één sector, die buiten alle andere afspraken en regels zou moeten functioneren, draagt niet bij aan het beleid rondom aansluitingen op het elektriciteitsnet. Er zijn meerdere partijen, zoals duurzame opwekkers, die graag aangesloten willen worden. Veel van deze onderwerpen worden daarnaast ook besproken binnen de context van het overeen te komen Klimaatakkoord.’  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Er is dus geen sprake van een tekort aan elektriciteit, maar soms wel.
eric / ambtenaar
Hé gelukkig een hele geruststelling. Gelukkig zijn er bovendien geen installateurs voor warmte pompen te vinden, en gaat de elektrische auto het ook niet worden. En voor gas kijken we gewoon weer naar eh.... Poetin.
Advertentie