Faalkaart toont kwetsbaarheid ict overheden
De Faalkaart monitort continu hoe de ict van Nederlandse gemeenten en provincies eraan toe is. Er is vooral een hele hoop rood te zien.

De Faalkaart monitort continu hoe de ict van Nederlandse gemeenten en provincies eraan toe is. Er is vooral een hele hoop rood te zien.
Foto: screenshot Faalkaart, 21 augustus 2019
Controle
De website zoekt doorlopend welke domeinnamen gemeenten bezitten (zoals limburg.nl, stadsarchief.amsterdam.nl of secure.appingedam.nl) en controleert een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld of het beveiligingscertificaat van de site klopt. Daaraan kent de site een risicowaarde toe en daar komt de beoordeling uit voort.
Kwetsbaarheid in kaart
Elger Jonker, die de website met één ander persoon onderhoudt sinds hij hem in 2016 zelf creëerde, toont met de Faalkaart bewust geen informatie van het hoogst mogelijke technische niveau. ‘Stel, we zouden er veel ernstigere dingen op plaatsen. Dan zien kwaadwillenden dat ook.’ De bedoeling is om de kwaliteit van ict in kaart te brengen zonder nieuwe kwetsbaarheden te creëren.
Kennisniveau politici
Het kan een goed instrument zijn voor het verbeteren van de overheids-ict, denkt hoogleraar Aiko Pras van de Universiteit Twente. ‘Op de Faalkaart zie je hoe slecht het met de Nederlandse gemeenten gesteld is.’ Eerder deze maand bleek nog uit onderzoek van Pras en de universiteit dat de cruciale digitale infrastructuur van Nederland kwetsbaar is. Pras bekritiseerde daarbij het kennisniveau van Nederlandse politici over ict.
Uitbreiding
Het aandachtsgebied van de website zal binnenkort uitbreiden worden, laat Jonker weten. ‘1 oktober is onze deadline om alle ICT van de Nederlandse overheid in kaart te brengen.’ Want op die dag begint in Den Haag de internationale cybersecurityconferentie.
Bug
Dan zijn de bugs hopelijk verholpen, zoals de bug die ervoor zorgt dat de kaart de provincies niet goed toont. ‘Die is ontstaan toen ik een week of wat geleden de webinterface moest herschrijven’, zegt Jonker. ‘We willen de Faalkaart ook in andere landen uitrollen en ik heb hem herschreven zodat hij beter te vertalen is.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De gemeente Limburg ...?
Het gehele IJsselmeer is gemeentelijk ingedeeld bij Flevolandse, Friese en Noord-Hollandse gemeenten. De oranje vlek is de gemeente Noordoostpolder, de groene vlek is de gemeente Fryske Marren. Het overgrote deel van het IJsselmeer is diep rood.....
Bij Hans zijn misschien wat problemen met aardrijkskunde......
Met de nieuwe interface wordt het mogelijk:
• Blijvend inzicht te krijgen in al uw domeinen, met automatische aanvulling
• Herscans aan te vragen bij bevindingen
• Comply or Explain meldingen te plaatsen bij bevindingen
• Domeinen toe te voegen
• E-mail meldingen te krijgen bij nieuwe bevindingen
• Het taggen en filteren van domeinen (zoals doelgroep e.d.)
• En meer...
Tot deze interface beschikbaar is helpen we je graag direct!
Het abonnement kost 899 euro per maand (0% btw). Dit wordt tot opzegging automatisch verlengd.
Ga naar onderstaand adres en schrijf uw organisatie in. Hierbij geeft uw gemeente een incassomachtiging af, let op dat je hiervoor de juiste toestemming hebt! https://app.ecurring.com/page/2993/internet-clea …
Na inschrijving ontvang je zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht.
We helpen u graag!
Met vriendelijke groet,
Team Faalkaart / Basisbeveiliging"
We hebben deze actie meteen teruggedraaid en blijven zoveel mogelijk aanvragen inhoudelijk een goed antwoord geven. Iedereen die de mail heeft gehad heeft inmiddels een inhoudelijk antwoord gehad. De wijzigingen die hierdoor zijn uitgevoerd zijn in een dag zichtbaar op de kaart: de rapportages worden nu gemaakt.
Een deel van de mail blijft wel waar: we hebben nu niet de capaciteit om iedereen snel en goed te woord te staan. Hierdoor blijven issues soms maanden liggen, wat ook frustratie levert bij gebruikers van de kaart. Ook blijven hierdoor een aantal bugs open staan die we graag opgelost zien.
We zijn op zoek naar passende oplossingen waar iedereen blij van wordt. Mocht je hiervoor een goed idee hebben, dan is dat natuurlijk van harte welkom! NB: De kaart-software is open source en bijdragen zijn welkom.
Wij blijven ons best doen om inhoudelijke reacties te geven en bugs op te lossen. We waken ervoor dat vreemde acties als deze niet meer gebeuren.
Aan iedereen die inmiddels een aantal issues heeft opgelost: goed bezig! Jullie maken het internet veiliger en beter!
Met vriendelijke groet,
Internet Cleanup Foundation