Advertentie

ID-kaart kopen? Maak bezwaar tegen de prijs

Gemeenten adviseren burgers die een identiteitskaart aanschaffen om nu vast bezwaar aan te tekenen tegen de kosten die ze daarvoor betalen. In afwachting van een uitspraak van de Hoge Raad over de gratis ID-kaart mogen gemeenten er geld voor blijven vragen. Gemeente Renkum geeft het bezwaarformulier er gemakshalve vast bij.

11 november 2010

Overheidsbelang
Begin oktober besliste het gerechtshof in Den Bosch dat de aanschaf van een ID-kaart voortaan gratis is. Het hof meent dat de ID-kaart niet voor privédoeleinden is bedoeld. Het dient het overheidsbelang van de legitimatieplicht en zou de burger daarom geen geld moeten kosten.

Cassatie
De gemeente Leudal, tegen wie de zaak rond de legesheffing was aangespannen, legt de kwestie voor aan de Hoge Raad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt het cassatie verzoek door inschakeling van de landsadvocaat. Tot de Hoge Raad zich over de ID-kaart heeft uitgesproken, blijven gemeenten leges heffen, maximaal 42,85 euro.

Bezwaar
De meeste gemeenten wijzen burgers op de mogelijkheid om binnen zes weken na aanschaf van hun ID-kaart bezwaar te maken tegen de betaling. Op advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken stellen ze daarvoor een speciaal bezwaarformulier beschikbaar.

Service van Renkum
‘Daarin tekenen mensen expliciet voor het feit dat hun bezwaar pas wordt behandeld wanneer de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan. Uiterlijk zes weken daarna krijgen zij een antwoord op hun bezwaar’, legt gemeentewoordvoerster Sandra Steeg van Renkum uit. Haar gemeente geeft burgers bij het ophalen van hun ID-kaart desgevraagd meteen het bezwaarformulier mee. ‘Een service naar de inwoners’, verklaart Steeg. ‘Als de ID-kaart straks inderdaad gratis blijkt te zijn, hebben zij hun bezwaarschrift maar vast ingediend.’

Tachtig miljoen
Volgens een eerste schatting kost een gratis ID-kaart de rijksoverheid tachtig miljoen euro aan leges, zo becijferde het kabinet na de uitspraak van het gerechtshof.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Jan de Ruiter / consulent
De burger betaalt in alle gevallen de kosten van de ID kaart, of het nu rechtstreeks is, dan wel via de belasting. Met deze rechtszaak betaalt de burger uiteindelijk ook nog die kosten plus die van alle bezwaren die behandeld moeten worden. Ik zie nergens winst.
Baantjerfan
Aangezien in de paspoorten ook de ID-kaart is ''ingebouwd'', zouden de legeskosten voor een paspoort m.i. omlaag moeten.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Helemaal eens met G.J. de Ruiter. In beginsel vind ik dat een identiteitskaart kosteloos moet zijn omdat de overheid het bezit er van verplicht heeft gesteld maar links om of rechtsom, de rekening ligt uiteindelijk toch bij ons allen. De uitspraak van het hog betekent alleen maar meer bureaucratie, meer kosten die we met zijn allen gaan betalen. Hoe houden we elkaar bezig in dit land.
J. Bexkens / facilitair medewerker
Ik heb het ook altijd al onterecht gevonden, dat je moet betalen voor een papiertje waarvan de overheid vindt, dat je het altijd bij je moet hebben. Dit geldt ook voor reizen binnen de EU. De inwoners van de eu zijn vrij om te reizen binnen deze landen.
L. Klamer
Uiteindelijk betaal je alles zelf, ook die vervelende commercials zitten in de prijs van je pak waspoeder 'ingepakt'.

Als je de overheid om een dienst vraagt moet je betalen, als de overheid je een dienst oplegt moet ze die zelf maar betalen...
e.h.w. van zaanburg / geen
heb het altijd al raar gevonden dat we moesten betalen voor een id kaart die de regering ons opge;egd heeft de regering wil toch hebben dat wij ons moeten legitimeren dan moet hij ook gratis zijn of zoals in duitsland gewoon een klein van 4 of 5 euro bedrag en dat hij voor het leven geldig is dat is pas rechtvaardig hier probeerd de regering overal geld uit te slaan ik ben van mening dat hij ons opgedrongen wordt dus moet hij gewoon gratis zijn
Ruud van der Veldt
Lijkt mij handig als er een nieuw, kosteloos, legitimatiebewijs komt waar men zich uitsluitend mee kan legitimeren voor alle doeleinden. Deze dus naast het reisdocument. Dan heeft men zelf de keuze of een reisdocument, waar men zich dus ook kan legitimeren, aanschaft of, indien men nooit reist, het nieuwe document.
Advertentie