of 64740 LinkedIn

Dekker probeert AVG-stress weg te nemen

Vanaf 25 mei zijn nieuwe Europese privacyregels van kracht. Diverse Kamerleden vrezen dat welwillende organisaties zwaar worden bestraft. Volgens minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming richt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich de eerste maanden vooral op voorlichting.

Vanaf 25 mei zijn nieuwe Europese privacyregels van kracht. Diverse Kamerleden vrezen dat welwillende organisaties zwaar worden bestraft. Volgens minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming richt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich de eerste maanden vooral op voorlichting, maar uitsluitsel kon hij niet geven.

 

Ongeruste Kamerleden
Dekker reageerde volgens het Financieele Dagblad donderdag tijdens een debat over de nieuwe regels op ongeruste Kamerleden die stelden dat het niet eerlijk zou zijn wanneer organisaties na 25 mei direct zwaar bestraft zouden worden, omdat er nog veel onduidelijk is over de regels. Volgens Dekker heeft de voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen aangegeven dat dat de nadruk ligt op het informeren van organisaties en ‘niet 'op het beboeten van de korfbalvereniging als de welwillendheid er is om aan de regels te voldoen'.


Geen toezeggingen

De AP mag boetes opleggen die kunnen oplopen tot 20 miljoen, of 4 procent van de jaaromzet van een bedrijf of organisatie. Dekker kon geen harde toezeggingen doen, wel gaf hij aan organisaties met zaken waarbij het ‘evident’ is dat er iets verkeerd gaat mogelijk als eerste beboet worden.


Register bijhouden

De Kamerleden maken zich met name zorgen over kleinere bedrijven, sportclubs en scholen. Ook zij moeten onder meer een register bijhouden van de persoonsgegevens die ze verwerken. Voor gemeenten gaan er ook nieuwe regels gelden. Zij zijn onder meer verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen en hun persoonsgegevensverwerking in kaart te brengen.


Gemeenten regelmatig de fout in 

De VNG heeft in aanloop naar de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een stappenplan ontwikkeld voor gemeenten. De vereniging stelt in het document dat het onvermijdelijk is dat gemeenten in de praktijk tegen vragen en problemen aanlopen. Het komt regelmatig voor dat gemeenten de fout ingaan. Zo hebben de gemeenten Woerden, Deventer en Leiderdorp deze week per ongeluk privacygevoelige informatie van alle kandidaat-gemeenteraadsleden naar de NOS gestuurd. De omroep had om de kandidatenlijst gevraagd met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen die over twee weken zijn, maar ontving daarnaast ook allerlei privégegevens zoals burgerservicenummers en woonadressen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ronald (Online marketing specialist) op
Beste Loekoek,

Dat klopt. De AVG is al bijna 2 jaar actief, maar pas vanaf 25 mei moet iedere organisatie voldoen aan de nieuwe regels. Mocht je voor qua techniek hulp nodig hebben kan je kijken bij https://vboxxcloud.nl/avg Daar ben ik erg goed geholpen om mijn bedrijf aan de meeste eisen te laten voldoen.
Door P.J. Westerhof LL.D. MIM op
Altijd verstandig om bij de bron te lezen : https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire …
Inmiddels is deze berichtgeving door diverse organisaties en websites al reeds ingekleurd.

Anders dan ook dit artikel weer stelt is de AVG al sinds 25 mei 2016 van toepassing, de AVG zal over krap 70 dagen worden *gehandhaafd*. De afgelopen twee jaar waren bedoeld als overgangs- en implementatieperiode.

Iedereen heeft dus ruimschoots de tijd gehad de eigen verantwoordelijkheid in te vullen. Seminars en workshops werden afgelopen jaren druk bezocht.
Dat zoals kamerleden en ook organisaties als MKB.nl stellen 'dat veel kleine bedrijven nog onvoldoende op de hoogte zijn en er nog te veel onduidelijkheid is over de concrete toepassing van de wet' is bezijden de werkelijkheid.
Bewustwording en ondersteuning is een gepasseerd station. Hardnekkig duikgedrag moet nu consequenties hebben.

Maar ook de verantwoordelijk minister Dekker gaat braaf mee in de gekleurde berichtgeving, daarbij een nadrukkelijk en ongepast politiek signaal gevend aan de AP
Minister Dekker degradeert de AP verder - voor zover dat al mogelijk is - tot een salonkeffertje. Volgens Dekker zal de AP in het eerste jaar dat de AVG van kracht is vooral voorlichten en bijsturen. Toegegeven, zijdens de AP heeft dat laatste de afgelopen twee implementatiejaren inderdaad grondig ontbroken.
In het kader van de Europa-brede rechtsbescherming van het individu - tot aan het CJEU - zullen de komende proefprocessen dan ook zonder meer interessant worden.
Door Hans op
Door het schandalige openbare domme geklets van de gezellige gevoelloze netwerk wijkteams hebben al heel wat mensen hun leven beeindigd. Even verder kijken minister Dekker.
We nemen het u zeer kwalijk dat u hier zo luchtig en zakelijk op reageert.
Door Marcel op
Het gaat hier niet om bedrijven maar om burgers en hun rechten meneer Dekker !
Door zetten autoriteit persoonsgegvens .
Zoveel bedrijven en instanties zijn al de mist in gegaan en het raakt ze niet eens.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Las ik toch elders dat die AVG al een tijdje van kracht is. Echter vanaf 25 mei zal er handhaving dienen te gaan plaatsvinden. Of ben ik op het verkeerde been gezet?