of 59329 LinkedIn

BSN verhuist naar achterzijde paspoort

Het Burgerservicenummer (BSN) staat nu nog op de voorkant van de houderspagina in het paspoort, maar daar komt een einde aan. Staatssecretaris Knops van Binnenlands Zaken schrijft dat het nummer naar de achterzijde verhuist.

Het Burgerservicenummer (BSN) staat nu nog op de voorkant van de houderspagina in het paspoort, maar daar komt een einde aan. Staatssecretaris Knops van Binnenlands Zaken schrijft dat het nummer naar de achterzijde verhuist.

Risico op identiteitsfraude verkleinen

De staatssecretaris schrijft dat in zijn antwoord op Kamervragen van het CDA. Volgens Kamerlid Van der Molen wordt het risico op identiteitsfraude vergroot. Fraudeurs beschikken met een paspoort gelijk over de mogelijkheid om het BSN te combineren met andere persoonsgegeven. Knops laat weten dat Identiteitsbewijzen altijd uit een verzameling van persoonsgegevens bestaan en dat  de gezamenlijke weergave van die persoonsgegevens van zichzelf een risico op identiteitsfraude met zich meedraagt.


Gesprekken met instanties gaande
Knops stelt dat hij voornemens is om het BSN te verplaatsen en uitleesbaar te maken op de achterzijde van de houderpagina van paspoorten en identiteitskaarten. ‘Hierdoor is het BSN niet meer aanwezig en kopieerbaar op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort.’ Op welke termijn dit gebeurt is momenteel nog niet duidelijk. Er zijn wel gesprekken gaande over de termijn met betrokken instanties gaande. Ook Knops constateert dat burgers soms extra handelingen moeten verrichten in de huidige situatie. Dit gebeurt wanneer zij een paspoort moeten inleveren voor een kopie bij een organisatie die het BSN niet mag verwerken. De burger moet dan het BSN doorstrepen.  

Kritiek op Europees plan verplichte vingerafdrukken 

Behalve over het BSN, zijn er bij Knops ook vragen binnengekomen over het opnemen van de vingerafdruk op alle Europese identiteitskaarten te verplichten. De Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli was hier eerder zeer kritisch over en stelt dat er geen voldoende rechtvaardiging is naast een gezichtsafbeelding nóg een biometrische gegeven op te slaan. Voor het gestelde doel kunnen ook minder indringende middelen gebruikt worden. D66-Kamerleden De Boer en Verhoeven willen weten of Knops het eens is met de mening van Buttarelli. Minister Stef Blok gaf eerder diverse zorgen aan over het plan van de Europese Commissie, waaronder de mogelijke inbreuk op privacy van burgers met de opslag van vingerafdrukken. Wanneer er wordt ingestemd met het voorstel, moeten identiteitskaarten zonder vingerafdrukken in vijf jaar tijd na inwerkingtreding van de verordening verdwijnen. Dit brengt hoge kosten met zich mee, zo vreest Blok. Waar andere landen momenteel al volop vingerafdrukken verplicht stellen, worden deze  in Nederland al jaren niet meer afgenomen voor het aanvragen van een ID-kaart.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wouter op
Dit is al jaren zo volgens mij. Wel staat je BSN-nummer nog gewoon in die scanregel onderaan je paspoort opgenomen. Die zouden ze dan ook weg moeten halen
Door john konijn (consultant) op
Zou het fraude-risico echt verminderen, als het bsn nummer achterop vermeld staat, in plaats van voorop?
Die onderbouwing zou ik nog wel eens willen lezen.

Door MRe (Beleidsmedewerker (Ruimtelijke Ordening)) op
Huh? mijn paspoort uit 2015 heeft al het BSN aan de achterkant van de houderpagina. Is dit een oud bericht?