Advertentie
digitaal / Nieuws

Brainport-regio gaat digitale kloof te lijf

Acht gemeenten in de regio Eindhoven investeren gezamenlijk in het breed toegankelijk maken van snel internet. Maatschappelijke organisaties die hun e-dienstverlening willen verbeteren maar stuiten op financiële of infrastructurele obstakels kunnen een beroep doen op het fonds Van glas naar beter, dat ruim twee miljoen euro bevat. Het fonds vergoedt maximaal 50 procent van de kosten die gemaakt moeten worden om digitale diensten toegankelijk te maken.

01 maart 2010

Online bingo
De maatschappelijke behoefte aan online dienstverlening is breed aanwezig, stelt projectleider Ad Ketelaars. ‘Denk aan programma’s waarbij hulpbehoevenden via webcams contact hebben met een zorgcentrale,  aan inburgeringsprogramma’s die online worden aangeboden zodat vrouwen die het huis nauwelijks uitkomen toch kunnen meedoen. Of gewoon aan ouderen die online bingo spelen en op die manier toch sociale contacten kunnen onderhouden ondanks hun beperkte mobiliteit.’
Maar die initiatieven komen vaak moeizaam van de grond. Omdat de breedbandvoorzieningen van huishoudens niet snel genoeg zijn. Of omdat de aanbieders niet geïnteresseerd zijn in het bedienen van relatief kleine doelgroepen en daarom hoge tarieven in rekening brengen voor hun diensten. ‘Wij willen deze initiatieven een duwtje in de rug geven’, stelt Ketelaars. Met de bijdrage uit het fonds kunnen de tekorten in de aanloopfase gedekt worden of kan er geïnvesteerd worden in het aansluiten van de deelnemende huishoudens op snellere internetverbindingen.

 

Uitbetalen
De acht gemeenten in de Brainport-regio denken dat het verbeteren van de toegang tot internet een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van het woon-, werk- en leefklimaat in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Door maatschappelijke organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor kansarme doelgroepen, zorgt het project Van glas naar beter voor het verkleinen van de digitale kloof.  Ketelaars denkt dat de investeringen die gemeenten nu doen, zich later uitbetalen. ‘Met digitale dienstverlening bespaar je ook een hoop geld. Een patiënt die via internet contact heeft met z’n arts hoeft niet meer drie keer per week met een taxi naar het ziekenhuis’, aldus de projectleider.
Het Stedelijk Gebied Eindhoven bestaat uit de gemeenten Best, Eindhoven, Helmond, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie