Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe Windows-deadline dient zich aan

Veel gemeenten bleken zich te hebben verkeken op de houdbaarheid van Windows XP. Opvolger Windows 7 is vanaf nu ook een stap dichter bij het einde.

13 januari 2015

Veel gemeenten bleken zich afgelopen voorjaar te hebben verkeken op de houdbaarheid van het besturingssysteem Windows XP. Opvolger Windows 7 is vanaf nu ook een stap dichter bij het einde.


Volgende stap
Veel organisaties (waaronder gemeenten) zijn nog hard bezig met het vervangen van Windows XP-computers, terwijl de ondersteuning van Microsoft (met name het dichten van beveiligingslekken) al is afgelopen. Een groep van 68 gemeenten zag zich afgelopen voorjaar genoodzaakt extra te betalen voor maatwerkondersteuning en hulp bij het uitfaseren van het besturingssysteem. Maar de volgende deadline dient zich alweer aan: opvolger Windows 7 wordt vanaf nu niet langer als gangbaar besturingssysteem ondersteund. Het einde van de 'mainstream'-support betekent dat er niet langer uitbreidingen op het systeem worden geleverd. Wel zullen er nog vijf jaar lang beveiligingsupdates worden geleverd en technische problemen worden verholpen.

Trage reactie

Dat lijkt lang, maar dat is het niet, waarschuwde Gartner-analist Steve Kleynhans al in augustus. Wie zich niet op tijd realiseert dat Windows 7 verouderd raakt, loopt hetzelfde risico als bij Windows XP. Veel organisaties bereidden zich te traag voor op het volledig aflopen van de ondersteuning van dat besturingssysteem in april 2014. De gemeente Amsterdam bleek 200.000 euro extra te moeten betalen om de tijd uit te kunnen zingen totdat alle XP-PC's zijn vernieuwd.

Scenario's
Kleynhans ziet voor organisaties die hoofdzakelijk Windows 7 gebruiken twee passende manieren om daarmee om te gaan. De eerste is Windows 8 vanaf nu geleidelijk in te voeren op nieuwe PC's die ter vervanging binnenkomen en op die manier Windows 7 geleidelijk uit te faseren. De andere optie is Windows 8 over te slaan en op een bewezen opvolger wachten. Halverwege dit jaar verschijnt Windows 10, de opvolger van Windows 8.2. Van de wereldwijde internetgebruikers zit ruim de helft nog op Windows 7.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Klaas
En zo wordt Microsoft nog rijker en krijgen ze nog meer macht in digiland. Het wordt tijd dat we allemaal Microsoft gaan boycotten en zo duidelijk maken dat het nu wel mooi is geweest. Zelf ben ik prive overgestapt op Ubuntu (een afgeleide van Linux). Bevalt prima, snel, betrouwbaar en gratis).
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
john / pensioen
ga zo door microsoft en u graaft uw eigen dood vonnis
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie