Advertentie
digitaal / Nieuws

EU keurt nieuwe wetgeving persoonsgegevens goed

Aan de nu versnipperde wetgeving in Europa over gegevensbescherming komt een einde. Het Europees Parlement (EP) heeft nieuwe wetgeving hierover donderdag goedgekeurd.

14 april 2016

Aan de nu versnipperde wetgeving in Europa over gegevensbescherming komt een einde. Het Europees Parlement (EP) heeft nieuwe wetgeving hierover donderdag goedgekeurd.

Een set regels
Onder de nieuwe verordening zullen burgers beter in staat zijn hun persoonlijke gegevens in te zien, te wijzigen en te controleren. Ook is het 'recht om te worden vergeten' opgenomen in de wet, zodat burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op het internet te verwijderen. Bedrijven die de fout ingaan bij de bescherming van de data, kunnen flinke boetes tegemoetzien. Bovendien komt er nu één set regels.
 

Nationale wetgeving
De nieuwe regels, waar jaren intensief over is onderhandeld tussen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en het EU-parlement, gaan 2018 in. Dan moeten alle 28 EU-lidstaten de regels hebben omgezet in nationale wetgeving. Ook is het kader geschetst waarbinnen politie- en inlichtingendiensten mogen omgaan met gegevens in verband met het recht op privacy.

Goede balans
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers stelde dat er een goede balans is gevonden tussen bescherming van privacy en veiligheid. Hij bestempelde de nieuwe wet als een 'historische stap'. 'Europa zet de privacystandaard wereldwijd', jubelde Sophie In 't Veld (D66). 'Gemeenschappelijke standaarden voor gegevensbescherming maken het delen van informatie veel makkelijker.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ludo
Het gaat niet zo zeer om de vastgestelde regels het gaat om het personeel ( gemeente en wijkteams ) die niet de verantwoordelijkheid neemt en niet goed om kan gaan met schokkende vertrouwens gegevens. Voor de burger is het gewoon geen fijn gevoel dat er zoveel mensen ondanks de privacywet en de cbp inzage hebben in hun personalia en dit mondeling overbrengen aan anderen.Want zo circuleert het in hele wijken gaan de wijkteams gewoon van deur tot deur dingen vertellen die je niet vertelt omdat zij vinden dat de wijkgenoten contact MOETEN maken met iemand omdat er te weinig vriendjes zijn.. Het vindt dagelijks plaats uitgevoerd door de sociale teams zonder toestemming zonder contact met de burger hierover.Wijkteams nemen iedere dag een enorm risico omdat zij overal de regie voeren.

Als je vertrouwensgegevens en roddels in handen hebt van de gemeente dan heb je ook de openbare macht over iemand.

Advertentie