Advertentie
digitaal / Nieuws

We geloven minder in desinformatie

In vergelijking met 2021 komen Nederlanders vaker online informatie tegen waar ze hun twijfels bij hebben.

08 april 2024
dienstverlening svb

Nederlanders zijn wantrouwender geworden over informatie op internet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het ict-gebruik van huishoudens en personen, een onderzoek dat in alle EU-landen op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Na Finland is Nederland het meest alert op desinformatie.

HR-adviseur

Eerste Kamer der Staten-Generaal
HR-adviseur

Resourcemanager COC2

JS Consultancy
Resourcemanager COC2

Minder voor zoete koek aangenomen

Twijfelen aan het waarheidsgehalte van wat ze online lezen doet 67 procent van de Nederlanders wel eens, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Twee jaar geleden was dat nog 63 procent. De 18 tot 35-jarigen komen het vaakst informatie tegen waarvan ze denken ‘is dat wel zo?’. Van hen neemt meer dan 80 procent niet zomaar aan wat er online staat.

Opvallend is dat vooral ouderen en jongeren minder makkelijk dan voorheen alles voor zoete koek aannemen. Van de 12 tot 18-jarigen steeg het percentage dat twijfelt aan online informatie van 65 naar 76 procent. Onder de 65 tot 75-jarigen steeg dit percentage van 44 naar 53 procent. Mensen van boven de 75 zijn volgens dit onderzoek nog steeds het meest goedgelovig: van hen vraagt slechts 32 procent zich weleens af of online informatie die ze tegenkomen klopt. Al is het waarschijnlijk ook zo dat deze groep gemiddeld veel minder online informatie tot zich neemt dan de 18 tot 35-jarigen.

Nederlanders checken online informatie het vaakst

Het CBS vroeg ook wat mensen doen om te controleren of vreemde informatie op internet juist is. 83 procent zoekt naar meer informatie op andere online nieuwsbronnen of Wikipedia. De helft controleert de bron (‘Is Voice of Europe wel een betrouwbaar platform?’). Andere opties zijn onder meer de informatie bespreken met anderen (33 procent), offline bronnen raadplegen (28 procent) of op internet discussies volgen over het betreffende onderwerp (20 procent). Ruim 20 procent heeft de informatie niet gecontroleerd vanwege het vermoeden dat het niet waar was.  

Binnen Europa scoren alleen de Finnen hoger in de omgang met mogelijke onjuiste online informatie. De Finnen komen het vaakst berichten tegen waarover ze hun twijfels hebben, maar de Nederlanders geven het vaakst aan dat ze dergelijke informatie controleren. De Roemen komen het minst vaak mogelijke onjuiste berichten tegen en de Cyprioten gaan het minst vaak over tot het checken van mogelijke desinformatie.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Bij berichten over bepaalde onderwerpen doe je er goed aan de berichtgeving precies om te keren, dan zit je vaak dichter bij 'de waarheid'.
Advertentie