Advertentie
digitaal / Nieuws

Nederland na drie jaar terug in Europese digitaliseringstop

De hoge notering is onder meer te danken aan de investeringen via het Nationaal Groeifonds in digitalisering van de (maak)industrie.

01 augustus 2022
digitaal Europa
Shutterstock

Na drie jaar afwezigheid is Nederland teruggekeerd in de top drie van de toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Dat valt te lezen in het jaarlijkse rapport.

Investeringen

De DESI beoordeelt Europese landen op de kwaliteit van de digitale infrastructuur, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal onderneemt en het gebruik van digitale toepassingen en vaardigheden van de inwoners en digitale dienstverlening van de overheid.

Nederland vindt zichzelf terug op een derde plek, achter de nieuwe koploper Finland en nummer twee Denemarken. De hoge notering is onder meer te danken aan de investeringen via het Nationaal Groeifonds in digitalisering van de (maak)industrie.

Daarnaast dragen investeringen onderzoek en toepassingen van onder meer kunstmatige intelligentie, micro-elektronica zoals fotonica en chips, kwantum en cloudtoepassingen een grote rol. Ook is het Nederlandse vast- en mobiel internet volgens de DESI nog altijd van wereldniveau.

Grote verandering

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat geeft op de website van de rijksoverheid in een reactie aan dat digitalisering samen met verduurzaming één van de twee grote veranderingen van deze tijd is.

'Hierin privaat en publiek investeren is nodig voor het stimuleren van innovatie – en daarmee banen en inkomsten - en het verminderen van afhankelijkheid van (half)producten van buiten de EU. Goed om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen de Nederlandse positie al hebben verbeterd.'

Dit artikel komt van AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie