Het aantal financiële transacties dat gemeenten via hun websites afhandelen blijkt sterk samen te hangen met de diversiteit van de ‘producten’ die gemeenten digitaal laten afrekenen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Bank Nederlandse Gemeenten, die een rol speelt bij de transacties die doorgaans via IDeal of creditcard worden afgehandeld.
Meer betalingen via gemeentesite
10 Gemeenten laten zien welk potentieel er is voor digitaal afrekenen via de gemeentewebsite.
De zeven regionale ‘regeldrukambassadeurs’ (een zevental burgemeesters onder voorzitterschap van burgemeester Wolfsen van Utrecht) hebben tien gemeenten gefeliciteerd met het hoge aantal financiële transacties dat zijn via hun website weten te realiseren. “Er is gekeken naar wat in die gemeenten goed blijkt te werken. Het opvallende is dat die tien gemeenten niet de standaardproducten noemen, zoals het GBA-uittreksel, maar juist zaken zoals parkeerontheffingen en zwembadabonnementen”, zegt Arjen Kroes, secretaris van de ambassadeurs Minder Regels Meer Service (een programma van BZK en Regiegroep Regeldruk (Ministeries van EZ en Financiën)).
De top 10 gemeenten met het hoogste aantal geslaagde financiële transacties per inwoner zijn: Delft, Oosterhout, Vlagtwedde, Den Bosch, Texel, Vlieland, Groningen, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Westland. Hun hoge score in het aantal transactie komt door het aanbieden van onder andere: – producten voor parkeren: tijdelijke parkeervergunning/-ontheffing (aannemersdagkaart) en/of de kraskaarten voor parkeren; – zwemabonnementen; – eigen verklaring rijbewijs; – beveiligde documenten voor notarissen en advocaten (inclusief snelle levering); – lagere tarieven voor producten via de site ten opzichte van de balie; – stadspassen (Delftpas, Stadjerpas Groningen); – reclame maken, bijvoorbeeld in huis-aan-huisbladen.
Volgens Kroes is het aantal transacties de afgelopen jaren steeds met tussen de 50 en de 75 procent gestegen, maar ten opzichte van het potentieel nog relatief laag. “Met deze lijst tonen we aan welk potentieel er is voor transacties via gemeentewebsites, terwijl het meestal beperkt blijft tot producten als het GBA-uittreksel.” (FB)