Advertentie
digitaal / Nieuws

Nationale ombudsman onderzoekt inschrijven BRP

De Nationale ombudsman onderzoekt de problemen van mensen zonder een duidelijke vaste woon- of verblijfplaats met het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Er zijn 280 gemeenten benaderd voor het onderzoek.

25 februari 2016

De Nationale ombudsman onderzoekt de problemen van mensen zonder een duidelijke vaste woon- of verblijfplaats met het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Registratie in de BRP geeft toegang tot een groot aantal overheidsvoorzieningen. Er zijn 280 gemeenten benaderd voor het onderzoek.

Mensen zonder vaste verblijfplaats

De Nationale ombudsman richt zich met het onderzoek op bijvoorbeeld jongeren die door hun ouders zijn uitgeschreven en geen vaste verblijfplaats hebben, mensen die verblijven op een plek waar ze zich niet mogen inschrijven, terugkerende mensen uit het buitenland, ex-gedetineerden en 'wereldreizigers.'

BRP nodig voor toegang tot voorzieningen 
Met registratie in de BRP kan men toegang krijgen tot een flinke hoeveelheid voorzieningen van de overheid zoals uitkeringen, toeslagen en het kiesregister. De ombudsman schrijft dat hij met gemeenten wil verkennen wat er nodig is voor burgers die zich willen inschrijven voor de BRP zonder duidelijke vaste woon- of verblijfplaats. Hij gaat ook in kaart brengen welke problemen gemeenteambtenaren ervaren bij het zoeken naar een maatwerkoplossing. Een inschrijving op een 'briefadres' blijkt in de praktijk niet altijd mogelijk. 
 

Het onderzoek wordt naar verwachting aan het einde van de zomer 2016 afgerond. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Als je slim bent, blijf je gewoon ingeschreven bij familie, vrienden of kennissen, ook al ga je een paar jaar op wereldreis of een tijdje werken in het buitenland. En als je uit de gevangenis komt of na emigratie terugkeert, is er toch altijd wel iemand in je kennissenkring waar je op papier mag komen inwonen totdat je zelf een woning hebt gevonden? Niemand die dat controleert.
August Biels / gewezen ambtenaar
En wat te denken van: uitgeschreven uit gemeente X wegens verhuizing naar gemeente Y.



Gemeente Y wil wel inschrijven, maar eist een papieren huuroverenkomst als bewijs van verblijf. Er is echter alleen een (volstrekt rechtsgeldige) mondelinge huurovereenkomst, onderbouwd met een aantal bankafschriften van de huuroverschrijvingen.



Gemeente weigert in te schrijven..... Wie is hier nu in gebreke? Op holgeslagen bureaucraten of de burger?

Michael
Asielzoekers staan nergens ingeschreven. Maar toch krijgen zij toegang tot alle voorzieningen.

Wie belazert nu wie ?
Advertentie