digitaal / Partnerbijdrage

Na de eindstreep van 1 januari begint het pas écht

Op 1 januari 2022 zijn de gemeenten Uden en Landerd samen verder gegaan als gemeente Maashorst.

26 januari 2022
Maashorst

Wat betekent de herindeling voor de inwoners en voor beide afdelingen Burgerzaken? Hoe werken ze samen en wat is de rol van Centric daarbij?

Het ene gemeentehuis wordt opgeheven; het andere verbouwd

Schaalgrootte is de toekomst, dat is geen nieuws. De herindeling is ontstaan vanuit de wens om op te schalen naar een grotere gemeente. Die nieuwe gemeente telt straks zo’n 58.000 inwoners. Zowel Uden als Landerd zijn van oudsher Centric-gemeenten. “Zowel voor medewerkers als voor inwoners verandert er natuurlijk iets. In Landerd wordt het gemeentehuis opgeheven.

Het gemeentehuis in Uden wordt op dit moment verbouwd en uitgebreid. Om een voorbeeld te noemen: inwoners van het huidige Landerd kunnen straks voor de aanvraag van een reisdocument terecht in het gemeentehuis in de kern van Uden. Natuurlijk kan er, mede door Centric, steeds meer digitaal en de eDiensten worden verder uitgebreid. In de praktijk hebben we in beide gemeenten bij burgerzaken hetzelfde vak, maar een eigen manier van werken. Die vlechten we nu in elkaar. We harmoniseren de werkprocessen en gaan aan de slag met het beste vanuit beide gemeenten.

Dat we niet alles zelf hoeven te bedenken geeft een comfortabel gevoel

De medewerkers Burgerzaken van beide gemeenten participeren in werkgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van het nieuwe publieksplein, de nieuwe hal en nieuwe apparatuur maar ook de harmonisatie van werkprocessen, verordeningen en regelingen.

Daarnaast hebben we geïnventariseerd met welke applicaties beide gemeenten nu werken. We kijken naar welke mogelijkheden er zijn, hoe tevreden we zijn en wat de kosten zijn. Voor diverse applicaties is hierbij gekozen voor Centric: eDiensten Burgerzaken, Betalen, Begraven en Financiën.

Het is een enorm en ingrijpend proces. Iedereen werkt erg hard want de werkzaamheden rondom het herindelingsproces komen bovenop het normale werk. We moeten ook bewaken dat het doel, herindelen, niet ten koste gaat van de reguliere werkzaamheden en de gezondheid van onze medewerkers.

Daarin worden we gefaciliteerd door ondersteuning in te schakelen. Dat is heel fijn. We gaan de eindstreep van 1 januari samen halen. Maar ook daarna moeten we er samen staan, want dan begint het pas echt. Er zal echt nog wel iets misgaan als we eenmaal live gaan, maar simpelweg moet er op maandag 3 januari gewoon een akte uit rollen. Gaat er iets mis, dan hopen we dat Centric voor ons klaar staat. Bij Centric hebben de medewerkers veel ervaring met samenvoegingen. Ze bereiden alles goed voor en dat werkt prettig. Onze accountmanager kent vanuit het verleden al verschillende collega’s van beide gemeenten en toetst regelmatig of we overal aan gedacht hebben. Dat we niet alles zelf hoeven te bedenken geeft een comfortabel gevoel en ontzorgt ons. Daarnaast is het koppelen van applicaties een enorme berg werk, waarbij Centric ons heel goed helpt bij het testen.
 

“In de praktijk hebben we in beide gemeenten bij Burgerzaken hetzelfde vak, maar een eigen manier van werken.”

Met elkaar meedenken is eigenlijk heel mooi

We hebben twee culturen maar de ene is niet beter dan de andere. We gaan samen een mooie nieuwe cultuur creëren maar dat vergt tijd. Collega’s van beide gemeenten zijn enthousiast om aan de slag te gaan. We kunnen van elkaar leren en we gaan er samen met onze inwoners een mooie nieuwe gemeente Maashorst van maken. Wij hebben er zin in!”

Monica Lamers, Teamleider/specialist Burgerzaken gemeente Landerd.
Ilse van Balkom, Applicatiebeheerder Burgerzaken gemeente Uden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.