Advertentie
digitaal / Nieuws

Groesbeek schrikt niet van extra ICT-frictiekosten

De MUG-gemeenten (Groesbeek, Millingen, Ubbergen) moeten voor hun fusie veel meer investeren in ICT dan begroot. De gemeentesecretaris van Groesbeek schrikt er niet van.

16 april 2014

De drie MUG-gemeenten (Groesbeek, Millingen, Ubbergen) die op 1 januari 2015 samengaan, moeten veel meer investeren in ICT dan begroot. De gemeentesecretaris van Groesbeek schrikt er niet van.


Acht ton
De drie gemeenten werken al enige tijd samen, maar fuseren begin volgend jaar geheel (en zal dan na een stemming Groesbeek of Berg en Dal gaan heten). De Tweede Kamer stemde dinsdagavond in met de fusie. In de aanloop daarvan blijkt bijna vier miljoen euro nodig, ongeveer twee keer zoveel als aanvankelijk begroot. De ICT kost acht ton meer dan begroot; de rest van de extra kosten zit in huisvesting en een eenmalige digitaliseringsslag vanwege de overdracht van de Wabo-taken naar de omgevingsdienst.

Laag werkbudget
Gemeentesecretaris Wiljan Looijen, ook de toekomstige algemeen directeur van de nieuwe gemeente, zegt niet echt te schrikken van dat bedrag. "Nee. We hebben aan het begin van dit traject een werkbudget van 500.000 euro gevraagd om aan de slag te kunnen gaan met de ICT. Dat was niet al te hoog, omdat we al een tijdlang samenwerken op dit gebied en er al het nodige geharmoniseerd was."

Overlap in opslag
Dat bleek te optimistisch; er zijn toch aanzienlijke investeringen nodig. "We hebben inmiddels wel dezelfde applicaties in huis, maar de inrichting moet nog van drie vormen naar één. En je moet een tijdlang de oude en de nieuwe systemen naast elkaar draaien, dus je hebt een overlap nodig in opslag en servercapaciteit." Verder moten ook de systemen voor de basisregistraties, de belastingen en de sociale dienst in elkaar worden geschoven. Huisleverancier Pinkroccade is voor de werkzaamheden ingeschakeld. "Voor een deel zijn het investeringen die we sowieso hadden moeten doen."

Binnen de perken
Het voorstel moet nog naar de gemeenteraad; Groesbeek moet het grootste deel van het extra geld (1.037.000 euro) opbrengen. Looijen verwacht geen grote tegenstand, omdat het voor een fusie niet om buitennissige bedragen gaat en omdat er door het Rijk een frictiekostenvergoeding van 10 miljoen euro wordt uitgekeerd. Hij denkt dat de fusie ICT-matig in ieder geval rond zal zijn op 1 januari. "We hebben er een strakke planning op zitten."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie