Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam informeert inwoners over slimme deurbellen

De gemeenteraad wil dat Amsterdammers beter weten wat hun plichten en rechten zijn.

Slimme deurbel van het merk Ring
− ANP/ Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

De gemeente Amsterdam gaat een informatiecampagne houden om inwoners te informeren over de regels rondom slimme deurbellen met een camera. Een motie met een verzoek van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 om Amsterdammers beter te informeren over de privacyregels rondom camera's werd aangenomen.

Openbare weg filmen

De gemeenteraad neemt dit besluit omdat uit onderzoek van O en S blijkt dat 'een groeiende groep Amsterdammers ongemak ervaart door het effect van slimme deurbellen op de buurt', bijvoorbeeld omdat zo'n bel continu de openbare weg filmt. Dat mag niet, zo staat duidelijk in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Veel deurbelgebruikers leggen deze regel echter naast zich neer omdat ze bijvoorbeeld hun auto voor de deur in de gaten willen houden. Een motie van Elisabeth IJmker (GroenLinks), Judith Krom (Partij voor de Dieren) en Suleyman Aslami (D66) om Amsterdammers met een informatiecampagne te wijzen op hun plichten en rechten met betrekking tot deurbelcamera’s werd aangenomen.

Risico's van slimme deurbellen

De gemeente gaat daarom een informatiecampagne starten over de risico’s van slimme deurbellen. Die campagne gaat over de volgende onderwerpen aanstippen:

  • Wettelijke regels rondom slimme deurbellen (bewaartermijn van beelden, enkel privéterrein filmen)
  • Mogelijkheden om te kiezen voor privacy-vriendelijkere instellingen zoals geen beelden opnemen (alleen live meekijken als dat nodig is) of alleen een filmopname maken onder bepaalde omstandigheden (wanneer er wordt aangebeld)
  • Welke stappen je kan ondernemen bij vragen over mogelijk onrechtmatig gefilmd worden

Camera in Beeld

De Autoriteit Persoonsgegevens is niet blij met de houding van de Nederlandse politie. De politie stimuleert bedrijven en inwoners namelijk om een slimme videodeurbel of beveiligingscamera op te hangen en zegt je de openbare weg 'zo beperkt mogelijk' in beeld moet brengen. Wat de politie níet doet is uitleggen dat je de openbare weg niet in beeld mag brengen. De politie vraagt bedrijven en inwoners met een slimme videodeurbel of beveiligingscamera om het apparaat vrijwillig te registreren bij Camera in Beeld, een systeem van de politie dat gericht camerabeelden uit de buurt kan opvragen na een misbedrijf.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Die database met camera's groeit elk jaar, van 200.000 camera's begin 2019 naar 314.000 camera's begin 2023. Privacyorganisaties zoals Bits of Freedom uiten al jaren kritiek op Camera in Beeld omdat het project in strijd zou zijn met de AVG, die inwoners voorschrijft dat zij alleen hun privéterrein mogen filmen. Voor de gemeente Amsterdam ligt er dus een uitdaging om via de campagne te vertellen wat er mag en niet mag. Wanneer en in welke vorm de campagne start is voor zover bekend nog niet duidelijk.

Een iets aangepaste versie van dit artikel verscheen eerder op Adformatie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in