Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid krijgt meldpunt voor foute overheidsdata

De Rijksoverheid krijgt een centraal meldpunt waar burgers incorrecte gegevens kunnen aanmelden, zoals onterechte overlijdensverklaringen. Zulke foute data worden automatisch doorgegeven aan vele systemen. Dit meldt AGConnect.

21 oktober 2020
overheidsdata-fout.jpg

De Rijksoverheid krijgt een centraal meldpunt waar burgers incorrecte gegevens kunnen aanmelden, zoals onterechte overlijdensverklaringen. Zulke foute data worden automatisch doorgegeven aan vele systemen. Dit meldt AGConnect.

Doodverklaard

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meldt dat er een nieuw centraal meldpunt voor basisregistraties komt. Hij heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens opdracht gegeven om dit op te zetten in samenwerking met de beheerders van de basisregistraties. Het nieuwe meldpunt gaat naar verwachting van Knops begin 2021 van start. Aanleiding hiervoor is de casus van een Rotterdamse man die door een datafout van de overheid eind 2017 problemen heeft gekregen. De gemaakte fout is inmiddels weliswaar teruggedraaid, maar daarmee is de incorrecte data nog niet overal gecorrigeerd. Drie jaar na het onterecht invoeren dat hij zou zijn overleden, staat de man nog steeds ‘doodverklaard’ in een hoekje van overheidssystemen. De fout werd gemaakt toen zijn nicht overleed. Hij stond als eerste contactpersoon genoteerd, maar werd als overleden geregistreerd.

 

Kafka

De gemeente Rotterdam heeft deze dataverwisseling na twee dagen al erkend en teruggedraaid, maar toen was de datadoorgifte al op gang gekomen. Daarna is de Rotterdammer, een voormalig woordvoerder bij de gemeente, in een Kafka-achtige situatie terechtgekomen. Doordat hij als overleden te boek stond, is onder meer zijn zorgverzekering afgesloten en is hij een tijd niet verzekerd geweest. Verder zijn z'n paspoort en rijbewijs ongeldig verklaard en is zijn pensioen stopgezet. Herhaaldelijk melden en uitleggen dat hij niet is overleden, heeft daarna wel geleid tot terugdraaien van deze gevolgen.

 

Lastige opgave

Tot afgelopen najaar stond de man nog bij MijnOverheid.nl geregistreerd als overleden. Nadat dat schijnbaar laatste restant van de dataverwisseling uit 2017 was gecorrigeerd, leek de zaak afgerond maar in de gegevens van zijn vrouw ijlt de fout nog na. Daar staat hij nog als overleden partner vermeld. Naar aanleiding van dit verhaal zijn Kamervragen gesteld die staatssecretaris Knops heeft beantwoord. Daarbij geeft de bewindsman aan dat de gemeente Rotterdam direct na het maken van de fout instanties heeft benaderd om de fout en gevolgen ‘zo snel mogelijk recht te trekken’. Het blijkt een lastige opgave te zijn om dat echt compleet te doen. Vandaar dat de staatssecretaris tot het meldpunt heeft besloten.

Lees het hele artikel bij AGConnect

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie