Advertentie
digitaal / Nieuws

Meerderheid Staten Flevoland tegen datacenter

De oppositiepartijen wilden dat alle partijen kleur zouden bekennen.

14 april 2022
datacenter
Shutterstock

De meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten van Flevoland is tegen de komst van een datacenter in Zeewolde. Woensdagavond bleek dat behalve oppositiepartijen ook de coalitiepartijen ChristenUnie en GroenLinks tegen de komst van een datacenter van Meta zijn, schrijft Omroep Flevoland.

'Walgelijk'

De oppositiepartijen wilden dat alle partijen kleur zouden bekennen over het datacenter. GroenLinks-Statenlid Steven Vrouwenvelder noemde Meta, het moederbedrijf van Facebook, ‘walgelijk’. Burgerlid Jaap Oosterveld (ChristenUnie) reageerde terughoudender, maar gaf aan tegen het datacenter te zijn.

‘Wij vinden primair dat wij niet aan zet zijn, maar dat het bij de gemeente hoort’, vertelde Oosterveld aan Omroep Flevoland. ‘Dus vandaar dat ik daar een voorzichtiger antwoord op heb gegeven. Als ik gemeenteraadslid zou zijn geweest in Zeewolde zou het wellicht een ander zijn, omdat je daar een andere weging hebt te maken.’

Weerstand

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde waren Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, de enige twee partijen die in december tegen de komst van het datacenter stemden, de grote winnaars. (Leefbaar heeft een absolute meerderheid.) Op rijksniveau zou het de agressieve lobby van Meta zijn geweest die weerstand kweekte. Meta maakte eind maart bekend de plannen voorlopig te hebben opgeschort.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De veel te late standpuntbepaling en ontwikkeling van beleid over datacentra van de hogere Overheden (provincie, Rijk) impliceert dat de gemeente Zeewolde bij toepassing van de Algemene Wet Bestuursrecht volledig behoort te worden gecompenseerd in de tot nu gemaakte voorbereidingskosten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans Bakker
@Wiersma wat mij betreft gaan lokale politici die hier iets hebben betekend de gevangenis in. Met name de grond deal met de boeren is erg bijzonder. Daar klopt iets niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie