Advertentie
digitaal / Nieuws

Brussel neemt laatste horde richting Europese id-wallet

De verordening treedt naar verwachting eind april in werking.

29 maart 2024
digitaal Europa
Shutterstock

De Raad van de Europese Unie heeft afgelopen week een akkoord bereikt over de verordening van de Europese digitale identiteit. Met de goedkeuring is het raamwerk van nationaal erkende digitale identiteit binnen Europese lidstaten definitief.

Nu de Raad van de Europese Unie de herziening van de eIDAS-verordening formeel heeft goedgekeurd is de laatste horde om de ‘id-wallets’ te kunnen gebruiken weggenomen. Naast nationale inlogmiddelen zoals DigiD is het nu dus ook mogelijk om met een digitale identiteit van een ander lidstaat in te loggen.  

Digitale portemonnee

Aan de identiteit kunnen ook andere persoonlijke gegevens worden gekoppeld, zoals een rijbewijs, diploma’s en bankrekeningen. Daarmee vormt de digitale identiteit een id-wallet, oftewel een ‘digitale portemonnee’ waarmee burgers zich kunnen identificeren en online documenten kunnen delen.

Nu de herziene verordening goedgekeurd is, zal deze eind april 2024 in werking treden. Er moet alleen nog een uitwerking volgen van technische eisen waaraan de verschillende Europese identiteiten aan moeten voldoen. Deze eisen moeten eerst nog door Brussel worden vastgesteld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ieder lidstaat voor zijn inwoners een id-wallet beschikbaar stelt. Nederland werkt momenteel aan een open source id-wallet.

Kabinetschef (via PublicSpirit)

Provincie Overijssel
Kabinetschef (via PublicSpirit)

Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Gemeente Bloemendaal
Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie