Advertentie
digitaal / Nieuws

Datadiefstal bij Waternet

Een kwetsbaarheid in de website van Waternet die in 2021 werd ontdekt, is misbruikt door hackers, blijkt nu uit politieonderzoek.

16 maart 2023
damhert.jpg

De data van 48.000 bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn gestolen door hackers. Het gaat om gegevens van mensen die tussen 2015 en 2021 online parkeer- of toegangstickets kochten voor de duinen. De veiligheid van de website van Waternet bleek niet op orde.

Datalek

De Amsterdamse wethouder Van der Horst (Water) bracht de gemeenteraad op 15 maart in een brief op de hoogte van het datalek. De gedupeerden zijn door Waternet geïnformeerd door middel van een e-mail. De hackers maakten namen en rekeningnummers van de duinbezoekers buit. In de e-mail waarschuwt Waternet dat er mogelijk ook andere gegevens zijn gestolen bij andere bedrijven en organisaties. ‘Hoe meer een crimineel van u weet, hoe makkelijker die kan oplichten,’ schrijft het waterbedrijf.  

Politieonderzoek

De kwetsbaarheid op de website werd in 2021 ontdekt en opgelost, schrijft Waternet in de e-mail aan de gedupeerden. Nu blijkt echter dat Waternet één van de vele slachtoffers is van de drie hackers die op 23 februari werden opgepakt voor diefstal en misbruik van duizenden databases. Dat er gegevens waren gestolen, blijkt uit het politieonderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. Waternet heeft de diefstal gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte gedaan bij de politie.

Verscherpt toezicht

Recent stond Waternet, onderdeel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, nog onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport, vanwege digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen. Vanwege de vele problemen bij Waternet stapte directeur Annelore Roelofs vorige maand op. De directeur die belast is met de IT, vertrekt per 1 april. Een opvolger is nog niet gevonden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie