Advertentie
digitaal / Nieuws

Kamer houdt spoeddebat over aanbesteding desktops

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over de aanbesteding voor nieuwe desktops, waar verschillende ministeries en overheden gebruik van gaan maken. Die aanbesteding zou richting Microsoft-producten geschreven zijn.

30 januari 2008

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over de aanbesteding voor nieuwe desktops, waar verschillende ministeries en overheden gebruik van gaan maken. Webwereld meldde gisteren dat die aanbesteding richting Microsoft-producten geschreven lijkt.

Het gaat om drie- tot eenentwintigduizend overheidsdesktops, zo staat in de vertrouwelijke aanbesteding die de Webwereld-redactie in handen heeft. Het ministerie van Financiën voert de regie over de aanbesteding, die de codenaam GOUD draagt: Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktops.

De aanbesteding bevat diverse eisen waar de ondersteuning van Microsoft-technieken voor nodig zijn. Active Directory moet bijvoorbeeld de controle krijgen over logins en instellingen van de lokale firewalls. Ook moeten MDB-bestanden worden ondersteund, een gesloten standaard van het Microsoft Acces databaseprogramma.

De SP is ontstemd over het bericht, zeker zo kort nadat staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zijn ambitieuze actieplan presenteerde voor open standaarden en open source software. Met het actieplan wil Heemskerk het gebruik van die standaarden en software bij de overheid stimuleren.

De staatssecretaris vindt dat zelfs zo belangrijk dat het in december opgeheven programmabureau OSSOS een opvolger krijgt, zo werd begin deze week bekend. Het bureau krijgt dezelfde naam als Heemskerk’s actieplan: Nederland Open in Verbinding. OSSOS en ICTU werken tot april aan de inrichting van het nieuwe programmabureau. Dan wordt ook duidelijk wat het bureau precies gaat doen.

“We hebben net een prachtig actieplan rond open standaarden en open source en dan gebeurt dit”, aldus SP-kamerlid Arda Gerkens op webwereld.nl. “Als het puntje bij paaltje komt blijkt het toch weer zo te zijn dat er voor gesloten oplossingen wordt gekozen.” Bovendien hoeven desktops helemaal niet closed source te zijn, stelt het kamerlid. “Dit zijn gewoon desktops en niet echt iets bijzonders. Wat is het probleem? Je kunt niet uitleggen waarom dit closed source moet zijn.”

Volgens het kamerlid is de hele kwestie een typisch voorbeeld van hoe ICT-aanbestedingen bij de overheid vaak gaan. “Bestekken worden soms zo opgesteld dat de uitkomst bij voorbaat al vaststaat, zodat andere leveranciers weinig of geen kans maken.”

Vandaag pleitte de SP voor een spoeddebat, en kreeg steun van de Partij voor de Vrijheid. Volgende week debatteert de Kamer over de aanbesteding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie