Kabinet deelt prijzen uit aan ICT-projecten
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hebben vanmiddag in Den Haag prijzen uitgereikt aan vijf ICT-projecten op het gebied van jeugdzorg en veiligheid.
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hebben vanmiddag in Den Haag prijzen uitgereikt aan vijf ICT-projecten op het gebied van jeugdzorg en veiligheid.
In totaal werd er voor vier miljoen euro aan prijzen uitgereikt aan drie ICT-projecten in de jeugdzorg en twee in de rampenbestrijding, die beide te maken hebben met serious gaming. De projecten gaan het geld gebruiken om de door hun ontwikkelde toepassingen uit te bouwen en vooral breed te vermarkten bij andere (publieke) diensten.
Alle winnende projecten zijn samenwerkingsverbanden van lokale en regionale spelers. De drie winnaars in de categorie jeugd hebben als gemene deler dat zij, in de woorden van Rouvoet, “het systeemfalen in de jeugdzorg doorbreken”, doordat ze samenwerking in de hele keten stimuleren.
Jeugdzorg
Eén van de winnaars is het project KiSS, het kindsignaleringssysteem dat eerder door Inter Access en de gemeente Helmond werd ontwikkeld en nu breed is omarmd door Groningen. Alle 25 gemeenten in Groningen doen eraan mee, samen met de provincie. Ineke Mulder, gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Groningen, zei op de prijsuitreiking dat ze KiSS ter beschikking willen stellen aan andere provincies en gemeenten: “Dat gaan we met dit geldbedrag doen.”
Diverse organisaties die met kinderen te maken hebben, zoals jeugdzorg, gemeenten en scholen, zijn aangesloten op KiSS. Als zij een melding in het systeem plaatsen en er is al een melding over dat kind gedaan door een andere instantie, dan krijgt die eerste melder een seintje. Komen er meer meldingen, dan geeft het systeem aan dat er een coördinator moet komen voor dit probleem. Daarmee dwingt het samenwerking in de keten af. Rouvoet toonde grote interesse in het systeem en vroeg of het ook gebruikt kan worden als verwijsindex, die landelijk ontwikkeld wordt. “Het systeem wordt inderdaad ook als verwijsindex gebruikt”, antwoordde Cor Drost, wethouder in Hoogezand-Sappemeer en voorzitter van de Vereniging van Groninger Gemeenten. KISS kreeg ruim een miljoen euro.
Jong in Gelderland
De tweede winnaar is het innovatieve jongerenportaal Jongin, dat in de provincie Gelderland werd ontwikkeld. Het is een internetomgeving waarin jongeren voor hun relevante informatie kunnen vinden in hun gemeente. Het kan onder meer dienen als de virtuele toegang tot de Centra voor Jeugd en Gezin, zo stelt de projectgroep. De centrale databank met nieuws en adresgegevens van instanties wordt beheerd door de projectorganisatie, de gemeenten die het portaal willen gebruiken vullen het verder in. Acht gemeenten en de provincie Gelderland hebben deze site al in gebruik.
Derde winnaar is CHOICE, een project van diverse hulpverlenende instanties die diverse, bestaande (online) hulpverleningsprogramma’s bundelen in een website voor jongeren. Die zien nu vaak door de bomen het bos niet meer als ze hulp zoeken via internet. De website zal informatie bevatten over uiteenlopende vormen van psycho-sociale hulpverlening voor jongeren en wil tevens dienen als een soort kwaliteitshandvest. Er is onder meer informatie te vinden over verslavingszorg, sexuele voorlichting en depressie in de online cursus Grip op je Dip.
Rampenbestrijding
Twee consortia die serious games ontwikkelen voor de veiligheidssector vielen in de prijzen in de categorie gaming en veiligheid. Staatssecretaris Heemskerk reikte de prijzen uit aan het samenwerkingsverband tussen Movares en NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid). Het kreeg 250.000 euro voor het verder ontwikkelen en aan de man brengen van een virtuele driedimensionale oefenomgeving, voor mono- en multidisciplinair oefenen. Wim Papperse, directeur van het NIFV, vertelde Heemskerk over de voordelen van virtueel oefenen boven oefenen in de realiteit: “Het is veiliger, veel goedkoper en bovendien kun je oefenen op plekken die je normaal bijna niet kunt afsluiten voor oefeningen.” Zoals Schiphol. “Bovendien heeft het didactische voordelen, want een virtuele oefening kun je tussendoor stilzetten om te evalueren.”
Bijna een miljoen euro ging naar Multi-VIT, de multidisciplinaire virtuele incidenten training die werd ontwikkeld door VSTEP en Artiris. Met deze game oefenen uiteenlopende organsaties, zoals de marine, bedrijven als Shell, de Rotterdamse haven en waterschappen. In het game kunnen zowel kleine incidenten als grote rampen worden gesimuleerd met alle fases die daartussen zitten.
Actieprogramma M&ICT
De prijzen vallen onder het Actieprogramma Maatschappelijke Sectoren en ICT, een programma met het ministerie van EZ als opdrachtgever en de ICTU als uitvoerder. Het programma wil maatschappelijke problemen op het gebied van mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg oplossen door succesvolle ICT-toepassingen.
Het schrijft elk half jaar wedstrijden uit, met als doel om lokale initiatieven te stimuleren hun toepassing breder in te voeren. De zesde prijsvraag, over onderwijs, loopt nu en de zevende prijsvraag werd vanmiddag geopend door Heemskerk en Rouvoet. Deze zevende prijsvraag behelst vijf thema’s in alle sectoren, waarop organisaties vanaf nu kunnen inschrijven. Het totale prijzengeld van deze ronde bedraagt zeven miljoen euro. (MV)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.